Sjömanskyrkan. Framtiden är oviss, men en nystartad Facebook-grupp vill säkra den anrika byggnaden genom att förvandla den till ett Kulturhus, med plats för kulturföreningar, konstnärer, sponsorer, civil- och lokalsamhälle.
Sjömanskyrkan. Framtiden är oviss, men en nystartad Facebook-grupp vill säkra den anrika byggnaden genom att förvandla den till ett Kulturhus, med plats för kulturföreningar, konstnärer, sponsorer, civil- och lokalsamhälle. Bild: Anna Tärnhuvud

De vill göra om Sjömanskyrkan till ett kulturhus

Javier Umazabal i nystartade Facebook-gruppen "Rädda Sjömanskyrkan" vill tillsammans med andra aktörer skapa ett kulturhus i hjärtat av Majorna.
– Här står vi med en jättevacker byggnad med fantastisk historia, och lokaler med bra förutsättningar, säger han. Lennart Ling, ordförande för Sjömanskyrkans stiftelse, vill dock "varken säga bu eller bä".

ANNONS
|

Som GP tidigare har kunnat berätta är Sjömanskyrkans framtid hotad. Inför 2019 hade Göteborgs stift ett besparingskrav på 16 miljoner fördelat på tre år. Verksamhetsbidraget till Sjömanskyrkan drogs då in.

Under torsdagen då stiftsfullmäktige klubbade igenom stiftets budget för 2020 lyste detta verksamhetsbidrag åter med sin frånvaro.

– Som det är nu är läget jättedystert och personal måste börja lämna sina jobb första januari nästa år, säger Javier Umazabal, tidigare projektledare för Kviberg kulturhus som i dag driver den konstnärliga plattformen La vaca loca.

LÄS MER:Bidrag dras in – Sjömanskyrkans framtid hotad

Han har nu, tillsammans med Joel Heirås som är ordförande för kollektivhuset Stacken och verksamhetsutvecklare på Gathenhielmska huset och teaterläraren Sara Ahlberg som arbetat på Skarpnäck kulturhus som kultursamordnare och som tidigare startat Göteborgs Dramatiska teater, skapat Facebook-gruppen "Rädda Sjömanskyrkan". Ihop med andra kulturaktörer och göteborgare vill de skapa ett kultur- och medborgarhus i den anrika stenbyggnaden på Amerikagatan vid Stigbergstorget, där stiftelsen Sjömanskyrkan i Göteborg varit verksamma sedan 1954.

ANNONS

Viktigt att bevara

– När vi räddade kvar Kvibergs marknad var vi många som såg att det finns platser och byggnader i Göteborg som är viktiga att bevara och förvalta, säger Javier Umazabal.

Den mäktiga Sjömanskyrkan, med sin utsikt över hamninloppet, tillhör dem och utgör en samlingspunkt för många Majornabor, menar han.

– Här står vi med en jättevacker byggnad, med fantastiskt läge alldeles vid vattnet och med särskild anknytning till havet, det är ju en jätteviktig del av stadens historia!

Sjömanskyrkan står nu inför två alternativ, enligt Umazabal. Antingen säljs huset till någon kapitalstark intressent eller också går det fria kulturlivet in och skapar ett kultur- och medborgarhus för alla.

"Vi tror att Sjömanskyrkans framtid kan säkras genom att ge plats åt kulturföreningar, konstnärer, sponsorer, civil- och lokalsamhälle. I samförstånd med Sjömanskyrkan har vi påbörjat en omorganisering" skriver han och de andra projektledarna på Facebook.

LÄS MER:Sjömanskyrkans framtid måste säkras

"Vill varken säga bu eller bä"

Lennart Ling, ordförande i Sjömanskyrkans stiftelse, håller inte riktigt med. Enligt honom lever Sjömanskyrkan under rivningshot. Bollen ligger i nuläget hos kommunen.

– Vi har fått påringningar från kultursvängen, men vi har ett antal bollar i luften, säger han och fortsätter:

– Jag har sagt till kulturgänget att jag varken vill säga bu eller bä, utan vill hålla alla dörrar öppna. Mitt önskeläge är att vi ska få sälja huset men ändå få ha verksamheten kvar i viss omfattning. Vi har inte råd att ha kvar huset som det är. Det är en för stor kostym.

ANNONS

Javier Umazabal säger att en rad intressenter redan hört av sig, från restaurangägare till studieförbund, dramapedagoger, kulturskola och olika musiker som söker replokaler eller vill starta annan verksamhet i lokalerna på Amerikagatan.

Bastuklubb och bio

I ett framtida Kulturhus skulle det kunna finnas både bastuklubb, bio och musikstudio. Javier Umazabal nämner även "billig och god mat", aktiviteter för besökare i olika åldrar och en scen för dans och teater.

– Men det här är bara idéer för att kläcka andra idéer. Ingenting är hugget i sten – nu ska vi först och främst komma igång! säger han.

En bastuklubb?

– Ja det finns ju en bastu i Sjömanskyrkan en trappa ner. Det borde vara fullt möjligt för Majornabor att komma dit och värma sig i det mörka november...

Gruppen "Rädda Sjömanskyrkan" har en vision om en mötesplats där de även inkluderar kyrkans verksamhet.

Hur vill ni samverka med kyrkan?

– Från starten har kyrkan välkomnat sjömän dit för att bli frälsta. Den tanken vill vi hålla i, och så vill vi respektera att det inte kommer in krögare som säljer alkohol. Vår idé inkluderar gemenskap, familjer, unga och gamla människor tillsammans. Så vi kanske kan bidra till att föryngra kyrkans besökare, säger Javier Umazabal.

ANNONS

Ett öppet möte

Gruppen "Rädda Sjömanskyrkan" kommer nu att bjuda in till ett öppet möte i Sjömanskyrkan, för att diskutera framtiden. Datum är ännu inte satt.

Lennart Ling i Sjömanskyrkans stiftelse ursäktar sig för att "allt är så löst hängande", och att han inte kan ge "mer kött på benen".

– Vi vet ingenting och det är illa tajmat med almanackan. Vi går mot konkurs om det inte händer något. Jag vill inte släppa in någon förrän jag vet vad vi har att erbjuda. Det i sin tur bygger på att kommunen talar om för oss vad de vill göra med tomträtten.

Sjömanskyrkan vid Stigbergstorget i Göteborg är en stiftelse.

Namnet "Sjömanskyrkan" användes tidigare även om Johanneskyrkan, som användes som sjömanskyrka 1878-1985.

Verksamheten startade den 15 maj 1875 i en lokal vid Surbrunn, Järntorget, där sjömannen Josef Johansson var föreståndare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS