Linnéa Claeson när hon tävlade med Jacob Persson i Lets´s dance.
Linnéa Claeson när hon tävlade med Jacob Persson i Lets´s dance. Bild: Jessica Gow/TT

Fem saker du bör veta om Linnéa Claeson

Hon väcker känslor varhelst hon drar fram. Men vem är hon egentligen, den frispråkiga debattören och Instagramprofilen Linnéa Claesson?

ANNONS
|
Fem sidor av Linnéa Claeson
Bild: Pontus Lundahl/TT

Handbollsspelaren

grade crossed
Linnéa Claeson var länge en lovande handbollsspelare. Hon inledde karriären i klubben Norrköpings Kvinnliga IK och fortsatte senare i IF Hellton i Karlstad. Efter några år blev hon uttagen i juniorlandslaget, flyttade till Stockholm och skrev på för topplaget Skuru 2009. Linnéa Claeson var med i laget som vann JVM-guld 2010 och UVM-guld 2012, men på grund av begränsad speltid i Skuru skrev hon på som proffs för danska klubben Ringköbing där hon spelade som högernia i drygt ett år. Linnéa Claeson har nu slutat med handbollen och studerar juridik vid Stockholms universitet.
Foto: TT
Fem sidor av Linnéa Claeson
Bild: Noella Johansson/TT

Instagramprofilen

grade crossed
År 2015 medan Linnéa Claeson spelade med Skuru drog hon igång Instagramkontot "Assholes online" för att uppmärksamma och medvetandegöra näthat och sexuella trakasserier. Kontot som fick mycket uppmärksamhet och snabbt växte har idag över 270 000 följare. Linnéa Claeson fokuserar på ämnen som jämställdhet, diskriminering, civilkurage, feminism, antirasism, sociala problem och inte minst hbtq-frågor. Hon lägger också upp skärmdumpar på hot, penisbilder och oönskade sexuella inviter som Linneá Claeson ofta bemöter med träffande och dräpande svar.
Foto: TT
Fem sidor av Linnéa Claeson

Debattören

grade crossed
Sedan 2016 hörs och syns Linnéa Claeson i en rad olika sammanhang. Hon gör tv och radio, hörs i olika poddsändningar och är sedan 2017 en av Aftonbladets stående kolumnister. Linneá Claeson har skrivit flera debattartiklar i olika ämnen och tog tydligt ställning för den nya samtyckeslagen. Hon är goodwillambassadör för organisationen "Kvinna till kvinna" och engagerad i Omtanke Stockholm, en ideell organisation till stöd för hemlösa personer.
Foto: TT
Fem sidor av Linnéa Claeson
Bild: Anders Wiklund/TT

Makthavaren

grade crossed
Linnéa Claeson utsågs till "Framtidens mäktigaste" inom samhälle, politik och näringsliv av fackförbundet TCO 2017. Samma år sommarpratade hon i P1, prisades som "Årets röst" av en känd godistillverkare i Ljungsbro, fick IM-priset till Britta Holmströms minne (av organisationen Individuell Människohjälp), tog emot FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter och utsågs till "Årets influencer" vid Swedish Health Awards. Året efter blev Linnéa Claeson av tidningen Dagens Juridik även vald till "Årets jurist" – trots att hon inte är utbildad jurist utan juridikstudent vid Stockholms universitet.
Foto: TT
Fem sidor av Linnéa Claeson
Bild: Fredrik Persson

Den ifrågasatta

grade crossed
Linnéa Claeson har fått kritik från flera olika håll för att vrida på verkligheten och slira på sanningen. Enligt podden "Haveristerna" är det flera av Linnéa Claesons påståenden om övergrepp som inte går att bekräfta. "Tankesmedjan" i P3 har ifrågasatt om Linnéa Claeson verkligen fick ta emot snoppbilder redan som 10-åring och det granskande programmet
"Medierna" i P1 noterar att hon vid minst två tillfällen har anklagats för att ha plagierat och snott innehåll i sina Aftonbladetkrönikor. Att Linnéa Claeson länge valde att bemöta anklagelserna med tystnad har också väckt kritik. Dock har hon nu tagit bladet från munnen i en debattartikel i GP.
Foto: TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS