Sverigedemokraterna fortfarande ute i kylan i Göteborg

På riksplanet tävlar SD med S i opinionen om att vara största parti och släpps allt mer in i värmen. I Göteborg är läget ett annat.
– Vi behöver visa att vi är seriösa. Inte ställa till med bråk, inte komma med dumma utspel, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd.

ANNONS
|

På fredagen drar Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro igång på allvar. I opinionsundersökningarna tävlar SD med Socialdemokraterna om att axla rollen som största parti, och Moderaterna håller man nu bakom sig i mätningarna.

GP/Sifos senaste väljarbarometer för riksdagspartierna visar att SD är jämnstora med S och M i Göteborgsområdet.

LÄS MER:Nya rekordsiffror för Sverigedemokraterna i GP/Sifo

Men lokalt i Göteborg är läget ett annat. I kommunvalet 2018 fick partiet 8,3 procent av göteborgarnas röster, inte ens hälften av resultatet i riksdagsvalet.

Hur stort misslyckande är det här för SD i Göteborg?

– Det är klart att valresultatet i Göteborg var en besvikelse. Det gick inte lika bra som vi hoppats på, säger Jörgen Fogelklou, kommunalråd för SD i Göteborg.

ANNONS

Han säger att Göteborg har blivit mer av en studentstad samtidigt som människor som inte är svenska medborgare får lov att rösta i lokalvalen. Grupper som partiet har svårt att locka. Samtidigt har SD generellt tufft i storstäderna.

– Och Stockholm har, vad jag vet, inte ett lokalt parti som har snott åt sig nästan 20 procents röster.

För just Demokraternas intåg i Göteborgspolitiken ser han som en av huvudanledningarna till att inte SD når högre.

GP/Sifos väljarbarometer några dagar innan valet 2018 visade att 29 procent av väljarna som angav att de skulle rösta på D angav att de skulle rösta på SD i riksdagsvalet.

– Sen hade vi det turbulent i SD, absolut.

LÄS MER:Så kan SD:s mjukare linje locka M och KD

Interna bråk

Den förra mandatperioden kantades av interna bråk. Missnöjda lokala SD-medlemmar anklagade ledningen för pengafiffel, toppstyrning och korruption och Jörgen Fogelklou själv hotade med att skalla och sparka ned en partisympatisör och att han skulle gräva ned personen "i en jävla garderob".

– Det var fullständigt oacceptabelt beteende naturligtvis. Jag var onykter, men det är inget försvar, det är en förklaring. Jag kommer säkert göra fler dumma saker. Men inte så dumma saker, och förhoppningsvis inte sånt som det blir stora rubriker av. Det ska jag undvika.

ANNONS

Hur mycket tror du att stöket påverkade valresultatet?

– Det är klart att det gör det. Men hur mycket vet jag inte.

Han tror att man röstar på Jimmie Åkesson för att man har förtroende för honom men att man inte på samma sätt känner till SD:s lokala företrädare i storstäderna.

Men då innebär det också att ni vunnit röster lokalt på grund av Åkessons förtroende?

– Oh ja, oh ja! Det tror jag. Absolut.

LÄS MER:Hotade sympatisör – nu ska Fogelklou göra SD mer seriöst

Vad behöver ni göra för att locka fler väljare?

– Vi behöver visa att vi är seriösa. Inte ställa till med bråk, inte komma med dumma utspel.

Jörgen Fogelklou säger att det är viktigt även i relationen till andra partier.

– De måste veta att det är seriöst när vi skriver ett yrkande eller yttrande eller lägger en motion. Att den är laglig, att den går att genomföra.

Partiet vill också lägga fram budgetar som går att styra på, istället för de tidigare mer oppositionella budgetarna.

"Våra röster behövs inte"

Samtidigt som M och KD så sakteligen öppnar mot SD på riksplanet, och är med och styr i flera kommuner, är partiet fortfarande alienerat i Göteborg. SD saknar en tydlig vågmästarroll.

– Axel Josefson (M) behöver inte oss. Det finns ingen tillstymmelse till att ens försöka. Våra röster behövs inte.

ANNONS

Jörgen Fogelklou säger att partiet sår ett frö, att andra partier plockar upp deras förslag och gör till sina egna.

– Jag är helt övertygad om att, i en förlängning, om man vill ha något annat än ett rött styre i Göteborg, måste man räkna med Sverigedemokraternas stöd. Det är så utvecklingen ser ut, och det kommer komma hit till Göteborg också.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS