Författaren och börsskribenten Marcus Hernhag satsar på utdelningsaktier medan Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag och den profilerade investeraren Per H Börjesson inspireras av börsgeniet Warren Buffett.
Författaren och börsskribenten Marcus Hernhag satsar på utdelningsaktier medan Sandra Bourbon investerar i jämställda bolag och den profilerade investeraren Per H Börjesson inspireras av börsgeniet Warren Buffett. Bild: Collage: Morgan Ekner, Marilia Bognandi, Andreas Hillerborg

Här är proffsens strategier på börsen

Ska du jaga utdelning, behålla aktierna över decennier eller investera jämställt? En tydlig strategi är viktigt för småsparare. Här berättar tre tunga börsprofiler vilka aktier de letar efter, när det är dags att sälja – och vilka risker just deras metod har.

ANNONS
|
"Grunden i strategin är att utdelningen svänger mindre än bolagens vinst och betydligt mindre än aktiekursen" säger börsprofilen Marcus Hernhag om sin strategi att investera i utdelningsaktier.
"Grunden i strategin är att utdelningen svänger mindre än bolagens vinst och betydligt mindre än aktiekursen" säger börsprofilen Marcus Hernhag om sin strategi att investera i utdelningsaktier. Bild: Bild: Morgan Ekner

Marcus Hernhag: När de sänker utdelningen säljer jag

Börsprofilen Marcus Hernhag jagar utdelningar på börsen.

– När bolagen sänker utdelningen säljer jag – det är en enkel regel man kan följa, säger han.

Författaren och börsskribenten Marcus Hernhag är en av landets mest profilerade utdelningsinvesterare. Det innebär att han i princip bara köper aktier som ger en lagom hög direktavkastning – reda pengar som betalas ut till aktieägarna en gång varje år, kvartal eller månad.

– Grunden i strategin är att utdelningen svänger mindre än bolagens vinst och betydligt mindre än aktiekursen. Det är en mer stabil form av avkastning. Det finns till exempel bolag som höjt utdelningen varje år i 20-30 år i rad, oavsett konjunktursvängningar, berättar han.

ANNONS

Hur väljer du, mer specifikt, ut aktier till din portfölj?

– Jag tittar efter stabila bolag i framtidsbranscher, som delar ut lagom mycket – jag föredrar en direktavkastning på mellan tre och sex procent. Bolagen måste också höja utdelningen, eller åtminstone behålla den på en bra nivå, över tid. Om de sänker utdelningen säljer jag generellt, säger Marcus Hernhag.

LÄS OCKSÅ: Så bygger du en utdelningsportfölj

Direktavkastningen uttrycks ofta i procent och visar hur stor aktieutdelningen är i relation till priset på aktien. En aktie som kostar 200 kronor och ger fem kronor i utdelning varje år har till exempel en direktavkastning på 2,5 procent (5/200=0,025)

Hernhag har själv cirka 35 aktier i portföljen, men rekommenderar att nybörjare på börsen siktar mot 20-25 olika aktier på sikt.

– Investmentbolag är bra att börja med, de har ofta hög utdelning och du sprider automatiskt riskerna på bolagets olika innehav. Det är också viktigt att vara allmänbildad och lära sig investera efter de långsiktiga trenderna. Om man tror på låga räntor under lång tid bör det till exempel gynna fastighetsbolag, säger Marcus Hernhag.

Vad är riskerna med din strategi?

– En risk är att man köper aktier med alldeles för hög direktavkastning. Om du köper ett bolag som har en direktavkastning på till exempel 8-10 procent är risken stor att bolaget snart måste sänka utdelningen. En annan risk är för liten riskspridning, att du köper för få bolag eller bolag inom för få branscher, säger Marcus Hernhag.

ANNONS

LÄS MER: Tre experter berättar: Det fick mig att börja med aktier

Vilken är den sämsta affär du gjort?

– Min sämsta affär var att jag bara hade it-aktier i början på 00-talet, när börsen rasade. Jag var långsiktig i en för högt värderad bransch. Det är ett vanligt misstag bland investerare – att man är långsiktig i förhoppningsbolag som aldrig levererar. Du måste ha någon form av exitstrategi, strategi för när du ska sälja. Det kan till exempel vara: "Om de inte levererar vinst inom ett år säljer jag oavsett hur kursen utvecklats" Börsen handlar mer om beteendevetenskap än matematik. Om du inte har en strategi att följa kan du få panik när börsen går ner. Många nybörjare missar den mentala förberedelsen – att klara av ett börsras rent psykologiskt, säger Marcus Hernhag.

Sandra Bourbon ville investera i jämställda bolag, men hittade inte en enda fond med det fokuset. Då startade hon en egen portfölj.
Sandra Bourbon ville investera i jämställda bolag, men hittade inte en enda fond med det fokuset. Då startade hon en egen portfölj. Bild: Bild: Marilia Bognandi

Sandra Bourbon: Investera i jämställda bolag

Sandra Bourbon har byggt en jämställd aktieportfölj – som gått bättre än index de senaste fem åren.

– En risk med den här strategin är att det inte blir så många bolag att välja mellan, säger hon.

Sandra Bourbon ville investera i jämställda bolag, men hittade inte en enda fond med det fokuset. Då startade hon en egen portfölj, under namnet Framtidsfeministen.

ANNONS

Hur väljer ut aktier att investera i?

– Jag går igenom min portfölj var sjätte månad. Då utgår jag alltid från Stockholmsbörsen eftersom det är enklast att hitta bra information över bolagen som finns där. Först sorterar jag fram bolag som har en fördelning på cirka 40-60 kvinnor och män i högsta ledningen. Jag vill åt mixen – ett bolag som har 90 procent kvinnor i ledningsgruppen sorteras till exempel bort. Det finns runt 330 bolag på Stockholmsbörsen – men efter den sorteringen finns det bara runt 60 bolag kvar att välja mellan, säger Sandra Bourbon.

LÄS MER: Här är kvinnorna som investerar framgångsrikt

Därefter börjar en metodisk utgallring bland de jämställda aktörerna. Bolag som inte ger aktieutdelning* plockas bort direkt.

– Utdelningen är en kvalitetsstämpel för mig, ett tecken på att bolaget ofta är äldre, stabilt och lönsamt, säger Sandra Bourbon.

"Man ska heller inte gå in med för mycket pengar i något man inte förstår. Då är det svårare att veta vilka faktorer som påverkar aktien"

Sandra Bourbon

Bolag som inte växer eller har svaga vinstmarginaler** försvinner också. Bland de som finns kvar läser Sandra Bourbon på om verksamheten och försöker förutspå hur bolaget står sig i framtiden.

– Jag tittar bland annat på hur verksamheten påverkas av stora globala trender, som digitalisering eller hållbarhet. Sedan väljer jag ut bolag inom minst fem olika branscher, säger hon.

ANNONS

Vad är de största riskerna med din strategi?

– En risk är att det inte blir så många bolag kvar att välja mellan. En aktiefond måste till exempel bestå av aktier i minst 16 olika bolag, men i min portfölj kvalar bara runt åtta bolag in – den svänger också mer, både upp och ner, än Stockholmsbörsen i stort. Privat sparar jag därför också i fonder, för att sprida risken, säger Sandra Bourbon.

Vad är den sämsta affären du gjort på börsen?

– Jag investerar främst i gamla "tråkiga" bolag så det har än så länge inte hunnit hända så mycket dåligt. Jag hade däremot Swedbank i portföljen när penningtvättsskandalen avslöjades – då föll aktien mycket, men just en sådan skandal går ju inte att förutspå. Det är sånt man får ta. Jag tycker det är viktigt att man har en tydlig, objektiv, strategi och håller sig till den – då är det enkelt att gå tillbaka och titta vad det var som gick fel och om man hade kunnat undvika det felet. Det är viktigt att se till att känslor inte kommer in, säger Sandra Bourbon.

– Man ska heller inte gå in med för mycket pengar i något man inte förstår. Då är det svårare att veta vilka faktorer som påverkar aktien.

ANNONS

LÄS MER: Jämställdhet lönar sig på aktiemarknaden

Liten ordlista:

Aktieutdelning - Många bolag väljer att dela ut en del av vinsten till aktieägarna i form av kontanter. Det kallas aktieutdelning. Om du investerat i ett bolag med aktieutdelning kommer pengarna, på "utdelningsdagen" in direkt på kontot du har aktierna i. Du kan sedan ta ut dem och köpa något trevligt för, eller investera dem i nya aktier och fonder för dem.

Några dagar innan utdelningsdagen handlas aktien dock "utan utdelning", de som köper den då har inte rätt att få utdelningen. Aktien ska under den dagen gå ned med lika många kronor som bolaget delar ut.

Vinstmarginal – Vinstmarginalen, eller rörelsemarginalen, visar hur stor andel av ett bolags försäljning som i slutändan, efter löner, hyror och betalning till leverantörer blir till vinst - alltså hur lönsamt bolaget är. Rent praktiskt räknas rörelsemarginalen ut genom att dela rörelseresultatet med försäljningen, omsättningen. Vinstmarginalen är, ur en aktieägares perspektiv, ett av de viktigaste måtten på hur ett bolag går.

Per H Börjesson är en typisk långsiktigt värdeinvesterare, inspirerad av Warren Buffett.
Per H Börjesson är en typisk långsiktigt värdeinvesterare, inspirerad av Warren Buffett. Bild: Andreas Hillerborg

Per H Börjesson: Välj bort alla bolag som inte går med vinst

Köp aktier i stabila kvalitetsbolag som går med vinst – och behåll dem. Det är med den strategin investeraren Per H Börjesson blivit känd som Sveriges Warren Buffett.

– Alla kan bli rika på aktier – men man får inte ha bråttom, säger han.

Per H Börjesson är vd för Investment AB Spiltan och författare till böcker om privatekonomi och börsgeniet Warren Buffett* – vars berömda strategi och tankar om investeringar inspirerat Börjesson.

LÄS MER: Buffett vann miljonvadet lätt – här är lärdomen för sparare

– Det vanligaste misstaget människor gör är att inte spara alls. Eller att spara ihop 100 000 kronor under några år och sedan köpa en bil eller resa jorden runt för dem. Om du i stället sparar till en miljon har du en ”pengamaskin”** som kanske generar 100 000 kr varje år som du kan konsumera för. Månadsspara till exempel i indexfonder och låt pengarna vara, så kan de växa till miljoner med tiden, säger han.

Hur väljer du vad du ska investera i?

– Som nybörjare gör man ofta bäst i att först bestämma vad man inte ska investera i. Välj bort alla bolag som går med förlust – om du undviker dem har du kommit en bra bit på vägen. Exploateringsbolag* inom olja, gas och malm ska man också akta sig för, det är väldigt osäkra verksamheter. Konsultbolag är också farliga – varan, kompetensen, går hem 17 varje dag och kanske inte ens kommer tillbaka dagen efter, säger Per H Börjesson.

ANNONS

"Förr eller senare rasar börsen 40-50 procent"

Per H Börjesson

Han råder den som är ny på börsen att istället satsa på investmentbolag – bolag som specialiserat sig på att äga aktier i ett stort antal andra företag. Investor, som styrs av familjen Wallenberg, har till exempel stora aktie-poster i såväl Atlas Copco som AstraZeneca, SEB, Ericsson och Saab.

– Investmentbolag är en bra början, där får du riskspridning och aktivt ägande till låga kostnader. Om du köper Investor, Latour och Industrivärden har du i princip täckt in alla större industribolag på Stockholmsbörsen, berättar Per H Börjesson.

När ska man sälja då?

– Man ska sälja när man behöver pengarna till annat, annars är det bäst att låta aktierna och fonderna vara. Många blir rädda när börsen går ner och säljer då av sina aktier. Men det är då man ska köpa fler, precis som du köper fler produkter du vill ha om de är på rea.

– Ett annat vanligt misstag är att man säljer bra bolag för tidigt. När aktiepriset dubblats eller tredubblats säljer man för att hämta hem pengarna – men bra aktier fortsätter ofta gå upp ännu mer.

Vad är riskerna med din strategi?

– Förr eller senare rasar börsen 40-50 procent och då gäller det att vara mentalt förberedd. Om du inte klarar av den typen av nedgångar ska du inte vara på börsen. Du måste vara medveten om att det kan gå ner när som helst, och att ingen vet när raset kommer.

ANNONS

Vad är din värsta affär på börsen?

– Runt år 2000 satsade vi på Spiltan ganska mycket pengar i ett bolag som hette i3 micro technology och utvecklade en box för telefoni, bredband och internet. När deras pengar tog slut, gick vi in med ännu mer kapital – men det tog också slut och då satsade vi ännu mer. Nu är företaget nästan nedlagt. Det var ett dyrköpt misstag, säger Per H Börjesson.

Och den största framgången?

– Det tycker jag just nu är vår satsning i en spelutvecklare. Vi köpte in oss 2010 när bolaget var onoterat*** för 1 krona per aktie, nu kostar aktien runt 135 kronor. Det är en relativt ny bransch som jag tror har framtiden för sig, säger Per H Börjesson.

LÄS MER: Investeringsmisstagen som kan kosta dig tusenlappar

Fakta: Liten ordlista

Warren Buffett - Den amerikanske investeraren Warren Buffett, född 1930, är planetens just nu tredje rikaste människa, enligt affärstidningen Forbes. Förmögenheten på runt 800 miljarder kronor har han byggt upp genom att investera i bolag på och utanför börsen. Hans bolag Berkshire Hathaway äger bland annat aktier i American Express, Coca Cola, IBM och Apple. Buffett anses brett vara världens bästa investerare och betonar generellt långsiktigt ägande i välskötta bolag. Han är också känd för sina relativt enkla vanor och slagkraftiga citat.

Pengamaskin – När investerare pratar om en pengamaskin syftar de i praktiken på ett stort kapital framgångsrikt investerat på börsen. Ett exempel: Om du räknar med att börsen fortsätter ge i snitt sju procent avkastning per år och du har 100 000 kronor investerade kommer du första året "få" cirka 7 000 extra kronor. Om du investerar dem också kommer du år två få 7 490 kronor i avkastning. Du har startat en maskin som "skapar" pengar. Fenomenet bakom "pengamaskinen" kallas ränta-på-ränta och beskrevs som världens åttonde underverk av Albert Einstein.

Onoterad – Om du kan köpa aktier i ett bolag på börsen är det bolaget noterat. För att bli noterat måste bolaget uppfylla ett antal krav och till exempel redovisa försäljning och resultat varje kvartal. Aktiebolag som inte finns på börsen är onoterade.

Fakta: Tre andra aktiestrategier

Pilotskolan: Om planet kraschar följer piloten med ner – hen borde därför rimligtvis arbeta mycket hårt för att det inte ska hända. Det är grundresonemanget i pilotstrategin. Omsatt till börsens värld gör du därför bäst i att investera i bolag där vd:n och den övriga ledningen också äger en stor post aktier i bolaget de leder, menar förespråkarna för strategin. Om vd klantar sig eller tar för stora risker i bolaget riskerar ju även hens kapital att gå upp i rök. Svagheten är bland annat att både vd:ar och piloter ibland överskattar sin egen förmåga, är inkompetenta utan att veta om det, eller att bolaget råkar ut för saker som vd inte kan kontrollera.

Teknisk analys: Den som investerar efter metoden teknisk analys försöker hitta mönster i börsdiagram. Grundtanken är att det, genom att titta på hur priset på en aktie varierat historiskt, går att se hur aktien kommer utvecklas den närmsta framtiden. Svagheter är bland annat att metoden tar mycket tid, att du sannolikt måste köpa och sälja dina aktier ofta och att även anhängarna menar att det är enkelt att misstolka strategin och hitta "fel" mönster. Motsatsen till teknisk analys är fundamental analys – det klassiska sättet att undersöka exempelvis vad ett bolag gör, hur de klarar sig mot konkurrenterna och sedan dra egna slutsatser om hur verksamheten utvecklas framöver.

Daytrading: Daytraders köper och säljer aktier många gånger under samma dag - syftet är att få ihop många små vinster som det sedan går att försörja sig på. En typisk daytrader kan göra mellan 500 och 1000 affärer per dag. Metoderna de använder skiftar – en del försöker vara snabbast att handla på nya rekommendationer, kvartalsrapporter eller andra nyheter som rör bolaget, andra jobbar med att hitta, och utnyttja, små prisskillnader mellan en aktie eller valuta som handlas på på två olika marknader. Det sistnämnda kallas arbitragehandel.

Daytrading är oerhört riskfyllt och i princip omöjligt för nybörjare att lyckas med. Du behöver bland annat ha ett stort startkapital, ordentlig erfarenhet av hur börsen fungerar och mental styrka nog att klara av att förlora stora summor pengar flera gånger per dag.

ANNONS