Jonathan Leman på Expo.
Jonathan Leman på Expo. Bild: David Lagerlöf

Judar i Sverige upplever ökat hot och hat

Judar i Sverige är allt mer utsatta. Judiska församlingen, Brå och Expo vittnar alla om ett hårdnat klimat. Det rör sig om uråldriga antisemitiska myter som hänger kvar, men också om att högerextremister och islamister flyttat fram sina positioner.

ANNONS
|

LÄS MER: Hösten då judarna kom till Marstrand

LÄS MER: Hon berättar en okänd del av Västkustens historia

På årsdagen av Kristallnatten blev judiska institutioner runt om i Norden – däribland Judiska församlingen i Göteborg – utsatta för en koordinerad hatattack. När personal på söndagen anlände för en minnesstund upptäckte de klistermärken i form av en davidsstjärna med ordet "Jude" skrivet på, uppsatta på fasaden.

Vilka som ligger bakom är oklart, även om högerextrema grupper uppmärksammat attacken på sociala medier.

LÄS MER:Judiska församlingen utsatt för hatattack

Jonathan Leman på organisationen Expo, som granskar extremism, menar att det finns flera förklaringar till den ökade spridningen av antisemitism i samhället. En är att extrema grupper, som vit makt-rörelsen, radikalslamistiska grupper och sammanhang där en konspiratorisk världsbild frodas växt sig allt starkare. Dessa miljöer präglas ofta av en världsbild där judarna är en del av en illasinnad maktelit.

ANNONS

Sociala medier bidrar

– Antisemitismen i dag handlar väldigt mycket om denna alternativa världsförklaring. Därför är den tilltalande för dessa grupper, säger Jonathan Leman.

– Det rör sig bland annat om en kraftigt ökad aktivitet i sociala medier, och detta i en tid när det redan sprids en bild av en "korrupt elit" som förrått "folket". Den berättelsen pumpas nu ut inom ett brett nationalistiskt landskap i Sverige. Det är ett sammanhang där antisemitismen mår bra.

LÄS MER:Unga mest utsatta för antisemitism

Enligt en färsk rapport rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, har hat och hot mot judar ökat i Sverige. Förutom extrema miljöer vittnar både Brå och en säkerhetsansvarig från Judiska församlingen i Göteborg om en utbredd "vardagsantisemitism", som tar sig in i samhällets alla skrymslen; på internet och i det offentliga rummet – i skolan, på jobbet och i hemmet.

Det kan handla om elaka blickar och gliringar i kollektivtrafiken, men också att ordet "jude" används som ett skällsord för någon som anses vara "snål" eller "girig". Brå:s rapport visar också att föreställningen om "judisk makt" är vanligt förekommande i breda befolkningslager – oavsett klass, etniciet, religiös åskådning eller ideologiska preferenser.

Hatet och hoten kommer oftast från män. Personer som är öppna med sin judiska identitet eller innehar offentliga positioner är extra utsatta.

ANNONS

"Akut oro och stress"

Företrädare för Judiska församlingen uppger för GP att den ökade hotbilden inneburit att de fått ägna allt större resurser på säkerhetsarbetet.

LÄS MER:Göteborgs arbete mot antisemitism behöver breddas

Personer intervjuade i Brå:s studie vittnar om hur detta begränsar deras vardag och skapar otrygghet. Det handlar om barn och ungdomar som inte vågar vara öppna med sin judiska identitet i skolan, om folk som slutat använda sociala medier. Andra berättar att de utvecklat ett säkerhetstänk i vardagen, och att riskerna för att utsättas för hat och hot leder till akut oro och stress.

Jonathan Leman menar att det finns en större förståelse för att antisemitism är ett reellt problem i dag än tidigare, men att arbetet mot fördomarna och myterna kräver ett långsiktigt arbete. Enligt honom är det centralt att personer som i sina yrkesroller lätt kommer i kontakt med dessa åsikter, exempelvis i skolan, har de rätta kunskaperna.

LÄS MER:Antisemitismen är rasism

– Sedan handlar det också om att polisen klarar upp de här brotten, men också att journalister granskar de här rörelserna och idéerna, säger Jonathan Leman.

I finns omkring 15 000 - 20 000 judar i Sverige, varav cirka 6 000 är medlemmar i någon judisk församling. Det finns idag fyra judiska församlingar i Sverige: i Stockholm (ca 4500 medlemmar), i Göteborg (ca 1000 medlemmar), i Malmö (ca 500 medlemmar) och i Helsingborg (ca 100 medlemmar).

De judiska församlingarna i Sverige inkluderar alla tre stora inriktningar i västerländsk judendom; reform/progressiv, konservativ och ortodox. Det finns även judiska skolor, äldreboenden, kulturföreningar, bokförlag och andra organisationer som drivs av och för svenska judar.

Källa: Judiska församlingen i Stockholm

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS