Prostituerade gick bra att hitta – men ordet våldtäkt fanns inte

Det första som många av oss gjorde när vi vaknade i morse var kanske att sträcka oss efter mobiltelefonen på nattduksbordet. Sedan kanske vi upptäckte att vi inte hade någon frukost hemma, satte oss i bilen och körde till mataffären. Bara under denna korta tid hann vi i så fall använda två produkter som designats med bara halva jordens befolkning i åtanke.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Kanske var det en iPhone som låg där på nattduksbordet. Förra hösten kritiserades Apple för att göra sina nya iPhone-modeller för stora för en genomsnittlig kvinnas hand, vilket riskerar att orsaka slitningsskador vid upprepad användning. Säkerhetsbältet som vi använde under färden till matbutiken har tagits fram med en manlig testdocka, och är med andra ord anpassat efter en mans kropp.

I förra veckan rapporterade GP om kvinnor i teknikbranschen som vill se ett slut på kränkande särbehandling på jobbet. De skrev en kravlista med punkter som måste förändras för att kvinnor ska vilja stanna i branschen. Men vad skulle effekterna bli om de faktiskt lämnade? Vad skulle hända om alla tekniska lösningar, som får allt större inverkan på vår vardag, togs fram nästan enbart av män?

ANNONS

Ett samhälleligt problem

Förutom den frustration, ilska och lidande som en kvinna som utsätts för olika typer av sexism på jobbet känner – vilket förstås borde vara skäl nog för att sätta stopp på det – finns här även ett samhälleligt problem.

Tidigare i år visade en rapport av brittiska YouGov att smarta högtalare, som användaren styr med sin röst, hade svårare att uppfatta kvinnors röster än mäns. Ett mindre allvarligt bekymmer, kan tyckas, men det är ett tydligt exempel på teknologi som byggts och designats med en manlig användare i åtanke.

När Apples röstassistent Siri lanserades i USA upptäckte användarna att hon kunde tala om var närmaste prostituerade fanns, men inte närmsta abortklinik. När användarna provade att säga att de hade blivit våldtagna eller utsatta för våld i hemmet väntade de sig att Siri skulle föreslå att ringa polisen eller en kvinnojour. Men istället blev svaret att hon inte förstod frågan.

Glömmer det kvinnliga perspektivet

När man testar personbilars säkerhet vid en krock får en testdocka utformad som en genomsnittlig man representera vuxna förare och passagerare. Det innebär en docka utan bröst som både är längre, tyngre och sitter längre från ratten än den genomsnittliga kvinnan. Arbete med att ta fram en kvinnlig prototyp pågår, men i dag är de flesta personbilars säkerhetssystem utformade efter den manliga kroppen, och kvinnor löper större risk att skadas allvarligt i trafikolyckor.

ANNONS

Det är nog ingen som tror att män som tar fram tekniska lösningar inte bryr sig om kvinnor. Men det verkar som om de helt enkelt glömmer bort oss. Många mansdominerade branscher kämpar för att göra arbetsmiljön dräglig även för kvinnor, och det måste de fortsätta med. Om tekniken ska passa oss alla verkar det onekligen som att det också måste finnas kvinnor vid arbetsbordet när den tas fram.

ANNONS