Buffé ett bra alternativ vid middag för många

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och bjuder på recept på kycklinggryta.

ANNONS

Hej Alexandra!

Några gånger om året träffas vi alla, 15 vuxna och barn, här hemma för att äta middag tillsammans. Mycket trevligt!

Kruxet är alltid vad jag ska bjuda på. Några äter inte kött, någon inte lax och det finns både laktos- och mjölkintolerans. Dessutom, sist men inte minst, finns allergi mot soja och baljväxter.

Buffébord brukar gå bra, även vit fisk. Men alternativen är få, tycker jag. Har du något festligt förslag som passar alla?

Tack på förhand!

Agneta

Hej Agneta!

Tack för din fråga som jag tror många känner igen sig i. Hur gör man för att göra alla nöjda på en middag med flera generationer, övertygelser och behov? Och har gästen alltid rätt?

ANNONS

Nu tänker jag sticka ut hakan lite grann, jag är av uppfattningen att värden/värdinnan i ett hem bestämmer vad som serveras och jag som väluppfostrad gäst tar tacksamt emot, och om man av övertygelse eller andra anledningar inte vill äta vissa saker, tycker jag personligen att man ödmjukt väljer bort det och äter det man är bekväm med och tycker sig kunna äta i sammanhanget utan att göra någon sak av det. Detta gäller dock inte allergier. Om jag har gäster hemma som är intoleranta mot vissa födoämnen är jag väldigt noggrann med att hitta alternativ eller hålla reda på var de eventuellt finns i maten jag lagar. Buffé är precis som du säger ett bra alternativ för många spretiga viljor och då kan dina gäster välja att äta det som passar dem. Personligen skulle jag göra en buffé där jag låter ugnen hjälpa mig. Rostade rotfrukter med olivolja och vitlök, rostad aubergine med rostade frön och örter och olika gratänger. Med och utan kött/fisk/fågel. Sedan serverar jag olika såser och tapenader till detta. En mjölkfri sås på tomater och lite chili, en majonnäsbaserad sås med soltorkade tomater, en tapenade på svarta oliver. Olika såser som du lätt förbereder dagen innan. Vitlöksstekt svamp med persilja och olivolja och gott bröd till detta. Skulle dina gäster inte äta kött så kan de äta av detta. Sedan kan du göra en stek, en kycklinggryta eller ugnsbakad fisk om du vill ha animaliska rätter på bordet. Här kommer ett recept på kyckling där jag väljer att använda hela kycklingen och som bonus får en underbar buljong för mörka kalla kvällar. Vegetarianerna kan äta bulgur med god tomatsås, eventuellt andra såser du tillagat och ugnsrostade rotfrukter och svamp. Lycka till!

ANNONS

Kycklinggryta med bulgur samt egenkokt buljong

4-6 personer

Köp hel ekologisk kyckling och skär ned i bitar, koka egen buljong som du sedan sparar och använder till en framtida soppa.

• 1 hel kyckling ekologisk på ca 1,5 kg-1,8 kg

Till buljongen:

• 1 morot

• 1 gul lök

• 10 cm blekselleri

• 1 lagerblad

• 10 svartpepparkorn

• 1,5 l vatten

Till kycklinggrytan:

• delarna som blir från kycklingen ca 1-1,2 kg

• 5 dl passerade tomater

• 1-2 tsk spiskummin

• 1-2 tsk rosmarin

• 2-3 tsk paprikapulver

• 1 röd spetspaprika

• 10 cm purjolök

• salt och svartpeppar

• 2-3 salladslökar att hacka och strö över

• 3-4 kvistar koriander och persilja att hacka och strö över

Tillbehör:

3 dl bulgur

Gör gärna så här:

Buljongkok

Tag bendelarna och skrovet som blir över efter du skurit loss enligt nedan.

Lägg i kastrull tillsammans med grovt skuren morot, lök och selleri, lagerblad, och svart peppar. Täck med vatten och låt sjuda 1–1,5 timme.

Tag ur benen och (när det svalnat) tag loss köttet som sitter kvar på benen för att använda till soppan i framtiden eller lägg på smörgås med några skivor tomat, rödlök och en klick majonnäs.

ANNONS

Sila buljongen och reducera (sjud så att det minskar) 15–20 minuter, salta efter smak. Kan frysas, håller 1 vecka i kylskåp.

Kycklinggryta

Skär kycklingen i delar genom att skära loss filéer, vingar och lår. Sök dig till lederna genom att bryta loss benen och skär.

Bena ur lårfiléerna (valfritt).

Lägg ut på en skärbräda och strö över rikligt med kryddor på båda sidor, salta och peppra.

Hetta upp stekpannan och lägg i kycklingen med skinnsidan nedåt, sänk värmen något. Vänd efter 5 minuter eller när de fått färg. Strimla paprika och purjolök och lägg i. Häll i passerade tomater, låt sjuda 10–15 minuter under lock. Stäng av värmen men låt panna stå kvar 10–15 minuter till. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, gärna med en stektermometer, eller skär nära ett ben. Temperaturen skall vara 70 grader på alla delar. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vid servering strö över hackad salladslök och örter.

Bulgur

Koka enligt anvisningarna på förpackningen. Servera till kycklinggrytan.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS