Konstnären och mentalskötaren Stefan Karlsson driver konstateljén som hjälper patienter med psykisk ohälsa i deras tillfrisknande. Nu kan ateljéerna både på Sahlgrenska och Östra tvingas att stänga, av besparingsskäl.
Konstnären och mentalskötaren Stefan Karlsson driver konstateljén som hjälper patienter med psykisk ohälsa i deras tillfrisknande. Nu kan ateljéerna både på Sahlgrenska och Östra tvingas att stänga, av besparingsskäl. Bild: Mathias Pernheim

Konstateljéerna på Sahlgrenska och Östra hotade

Efter ett sparbeting har varsel om nedläggning av konstateljéerna på Sahlgrenska och Östra sjukhuset lagts och protestlistor cirkulerar nu på Sahlgrenska psykiatri. Konstnären Stefan Karlsson, som driver sjukhusets konstateljé, är djupt oroad:
– Ateljén förebygger återinläggningar och betyder så mycket för de här patienterna, säger han.

ANNONS
|

För två veckor sedan fick konstnären och mentalskötaren Stefan Karlsson, som driver konstateljé för Sahlgrenskas psykiatripatienter, ett mejl.

– Där meddelades att vår verksamhet kan komma att stängas, på grund av stora sparkrav. Inga avtal kommer att kunna skrivas med mig eller min kollega Inez, på Östras konstateljé, inför nästa år.

LÄS MER: Stefan ser konsten som en läkande kraft

Kostnaden för respektive konstateljé är 300 000 kronor per år.

– När jag läste om nedläggningshotet hamnade jag nästan i affekt. Det handlar liksom inte om mig eller mitt jobb, utan om en verksamhet som betyder så oerhört mycket för de här patienterna. De får en möjlighet att uttrycka sig i form och färg, och kan måla vidare hemma. Den möjligheten har förebyggt återinläggningar, säger Stefan Karlsson.

ANNONS

Kollegan Inez Edström-Thoresson, konstnär och sjuksköterska som driver verksamheten för Östras psykiatripatienter, är lika oroad:

– Det vore supertråkigt, för den här verksamheten är en jätteviktig aktivitet för patienterna. Beslutet är inte taget än, men det ser mörkt ut.

I slutet av november ska beslut fattas av ledningsgruppen med Mathias Alvidius, tillförordnad chef för Psykiatri Affektiva på Sahlgrenska och verksamhetssamordnaren Johannes Nordholm i spetsen.

När GP når Johannes Nordholm säger han att han är väldigt stolt över att i flera år kunnat driva konstateljéerna och arvodera konstnärer för att arbeta med patienterna.

– Jag vill tacka Stefan och Inez för deras insatser och skulle helst själv se att ateljéerna var kvar, säger han.

LÄS MER:Mer konst och skrivande för psykiatripatienter

Men sannolikt kommer verksamheten i konstateljéerna inte att kunna fortsätta som förut, med arvoderade konstnärer.

– Vi har fått ett betydande sparbeting som gäller hela sjukhuset. Jag beklagar att den ekonomiska situationen är sådan att vi måste prioritera kärnverksamheten, att ge vård. Sparbetinget kommer även att drabba personal inom psykiatrin och andra av sjukhusets avdelningar.

LÄS MER:Känslosamt farväl till Lillhagens kulvertkonst

Stefan Karlsson har varit en eldsjäl för verksamheten, som syftat till att ge psykiatripatienterna fler verktyg för sitt tillfrisknande. Så sent som förra året fick han med sig Västra Götalandsregionens kulturnämnd som beslöt att satsa 400 000 kronor extra på Psykiatri affektiva Sahlgrenska. Bidraget bekostade ett pilotprojekt i kreativt skrivande för patienter inom den psykiatriska heldygnsvården.

ANNONS

De fyra västsvenska författarna Malin Lindroth, Ola Nilsson, Lina Ekdahl och Louise Halvardsson knöts då i ett år till konstateljéns verksamhet, och fick tre månader var arbeta med patienterna.

– Konstateljén är en viktig del i friskvården på Sahlgrenska psykiatri affektiva. Patienterna får fritt och kravlöst uttrycka sina känslor och tankar i färg och form. Den friheten kommer att gå förlorad om nedläggningen klubbas, säger Stefan Karlsson.

LÄS MER:"Här kan de glömma att de är sjuka"

Inez Edström-Thoresson fyller i:

–Patienterna har en pressad situation redan som det är, och ateljéerna har blivit lite av en fristad. Det är svårt för den ordinarie personalen på psykiatriavdelningarna att erbjuda aktiviteter överhuvudtaget. Ateljén sköts av verksamma konstnärer med en annan kompetens, och det blir fattigare för patienterna utan ateljéerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS