Preem på allas läppar – men få vill prata

Preemraff i Lysekil har seglat upp som en fråga på allas läppar. Men när GP besöker bohuslänska Lysekil är det få invånare som vill prata.
– Alla har en relation till Preem på ett eller annat sätt, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil.

ANNONS

Utbyggnaden av Preemraff i Lysekil har debatterats flitigt landet över. Men när GP ger sig ut på stan är det få Lysekilsbor som vill berätta var de står i frågan.

Från flera håll bekräftas den bilden. En kvinna berättar att det blev sådan uppståndelse senast en bekant uttalade sig om saken i media.

Frågan tycks känslig. Företaget är stadens största arbetsgivare efter kommunen, och i en stad på lite drygt 14 500 invånare känner många någon som jobbar eller har jobbat här.

– De flesta i Lysekil är väldigt tysta. Det är mest personer som har sommarställen här som vågar vara kritiska. Men det håller på att svänga. Här finns även Gretas gäng, säger Lysekilsbon Inge Löfgren som är ordförande för Naturskyddsföreningen Lysekil-Munkedal, och syftar på fredagsdemonstrationerna för klimatet initierade av Greta Thunberg.

ANNONS

LÄS MER:Striden om utsläppen – som påverkar hela Sverige

Lysekilsborna Lars Engdahl och Eva Engdahl säger att Preemraff betyder mycket för staden.

– Det är ganska känsligt i och med att det ger rätt mycket arbetstillfällen och så, det är en splittrande fråga, det är det ju, säger Lars Engdahl, som själv har jobbat på raffinaderiet fram till pensionen.

Han tycker att företaget ska fortsätta med sina satsningar på biodiesel istället för den utbyggnaden man nu vill göra i Lysekil.

– Det är en bransch som är på väg utför. Därför tror jag inte att de kommer satsa så mycket pengar på att göra den utbyggnaden, jag tror inte att det blir aktuellt, säger han.

Också Eva Engdahl tycker att satsningen ligger fel i tiden.

– Det är fel att bygga ut något man ska ta bort på grund av klimatet. Därför tror jag inte på detta. Då är det bättre att de satsar på andra grejer, det kan också ge jobb, säger hon.

En del i omställningen

Jan-Olof Johansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Lysekil, tar emot på sitt kontor i centrala Lysekil.

De flesta han träffar är positiva till utbyggnaden.

– Alla har en relation till Preem på ett eller annat sätt. Jobbar man inte själv där så gör någon i familjen eller grannen eller släktingen det. Det är klart att många månar om en utveckling av raffinaderiet.

ANNONS
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) ser Preemraff som en viktig del i omställningen till förnybart.
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) ser Preemraff som en viktig del i omställningen till förnybart. Bild: Stefan Berg

Han påpekar att utbyggnaden inte är en lokal fråga, men han hoppas samtidigt att satsningen ska bli av, främst för att företaget ligger i framkant i att ta fram förnyelsebara drivmedel av skogsråvara.

– Jag vill att vårt raffinaderi i Lysekil, men också det i Göteborg, ska vara de anläggningar som i huvudsak förser Sverige med hållbara drivmedel i framtiden, och att vi inte stoppar den processen, säger han.

Hade det inte varit bättre att satsa mer på förnybart i den här utbyggnaden?

– Jag tror att man gör det, anläggningen behövs för att kunna pumpa in skogsråvara istället för fossila råvaror i raffinaderiprocessen. Sedan hoppas vi alla att den omställningen går så fort som möjligt.

Emma Nohrén (MP) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen Lysekil.
Emma Nohrén (MP) 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen Lysekil. Bild: Lasse Edwartz

Emma Nohrén (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lysekil, är kritisk till Preems investering om den leder till ökade växthusgasutsläpp.

– Jag har inget emot Preem, de gör viktiga insatser för förnybart, men så länge vi har en klimatkris i världen kan vi inte göra en investering som ökar utsläppen av koldioxid, säger hon.

Hon säger att det blir upp till domstolen och regeringen att titta på de nya siffrorna företaget ska lämna in.

– Innan jag vet mer vill jag inte säga varken bu eller bä. Men att bygga en verksamhet som ska öka koldioxidutsläppen vore märkligt.

ANNONS
ANNONS