Våldsamma protester väcker oro i Katalonien

Fredagens självständighetsprotester i Barcelona förvandlades från fredliga marscher till våldsamma konfrontationer med polisen. Katalaner oroas över att konflikten kommer att fördjupas.
– Det kan bli värre och större, säger Fausta Gonzales.

ANNONS
|

Fausta Gonzales står framför ett uppbrunnet trafikljus intill Plaça de Catalunya i centrala Barcelona. Maken Francisco Aguilà knäpper en bild samtidigt som många fler stannar till för att inspektera förödelsen.

LÄS MER:Massprotester i centrala Barcelona

Trafikljuset är bara ett av många spår från fredagens oroligheter då polis och demonstranter drabbade samman i den katalanska huvudstaden. Hundratals sopcontainers sattes i brand och flera bränder härjade under kvällen och natten. Dagen efter är asfalten fortfarande svartsotig.

Fausta Gonzales och Francisco Aguilà bor en dryg mil utanför Barcelona. De höll sig hemma under fredagen, eftersom de var rädda att gå ut.

– Det är inte kul att se staden så här. Barcelona förtjänar inte detta, säger Francisco Aguilà.

ANNONS
Francisco Aguilà fotograferar Fausta Gonzales som poserar bredvid ett uppbrunnet trafikljus.
Francisco Aguilà fotograferar Fausta Gonzales som poserar bredvid ett uppbrunnet trafikljus. Bild: Sara Kollberg

"Det kommer att bli värre"

De är katalaner men sällar sig till den grupp som inte vill se ett självständigt Katalonien. Däremot anser de att självständighetsförespråkarna har rätt att demonstrera för sin sak – om det görs fredligt som tidigare under fredagen då runt en halv miljon människor deltog i massprotester i Barcelona.

– Vi anser heller inte att domarna var rättfärdiga, säger Fausta Gonzales och syftar på måndagens domar i Högsta domstolen där nio katalanska separatistledare dömdes till mellan nio och 13 års fängelse.

LÄS MER:Protester i Barcelona efter rättegång mot separatister

Brotten rör bland annat uppvigling i samband med den ogiltigförklarade folkomröstningen om självständighet i Katalonien hösten 2017. Det är domarna som lett till den här veckans protester i framförallt Barcelona, men också på andra platser i regionen.

Fausta Gonzales och Francisco Aguilà upplever att konflikten mellan de som kämpar för ett fritt Katalonien och de som strider för ett enhetligt Spanien har intensifierats. Själva befinner de sig någonstans mitt emellan.

– Det kommer att bli värre, spår Fausta Gonzales.

– Och om den katalanska regionregeringen fortsätter att vara tyst kommer den spanska regeringen tvingas gå in, fyller Francisco Aguilà i.

Kravaller utanför polishögkvarteret

Det var det som hände hösten 2017 då Spaniens dåvarande premiärminister Mariano Rajoy och hans konservativa Partido Popular tillämpade den omdebatterade paragraf 155 i den spanska grundlagen och tog över makten i regionen. Kort innan hade den förre katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont utropat Katalonien självständigt.

ANNONS

Splittringen i självständighetsfrågan märks inte minst när vi stannar till utanför polishögkvarteret på Via Laietana, nära både turiststråket Las Ramblas och Plaça de Catalunya, under lördagseftermiddagen.

Det var här som de våldsamma konfrontationerna mellan kravallutrustad polis och demonstranter startade under fredagen.

– Polishögkvarteret är en symbol för staten och Spaniens fascistiska regering, säger 24-årige anarkisten Marc Rider utanför byggnaden.

Han deltog i protesterna och tillhör den snabbt växande proteströrelsen av framförallt unga aktivister som kallas ”den demokratiska tsunamin”. Både han och hans 22-åriga flickvän Irene Forment kritiserar polisen för övervåld och hänvisar till hur polisen använde tårgas och sköt gummikulor.

– Jag stöder aldrig våld, men jag ser inte oss demonstranter som våldsamma. Vi försvarar oss bara mot polisen, säger Irene Forment.

Cayetana Álvarez de Toledo, talesperson för Partido popular, besöker under lördagen Via Laeitana och poilshögkvarteret för att visa sitt stöd för den Nationala Polisen
Cayetana Álvarez de Toledo, talesperson för Partido popular, besöker under lördagen Via Laeitana och poilshögkvarteret för att visa sitt stöd för den Nationala Polisen Bild: Sara Kollberg

"Poliserna är inte ensamma"

Städerskan Dolores Alejandre som står i närheten håller inte alls med. Hon är där likt många andra för att visa sitt stöd för poliserna. Folk stannar till för att ge blombuketter till poliserna, vissa applåderar och några ropar ”Viva España” (Leve Spanien). Förbipasserande bilar tutar.

– Jag vill visa poliserna att de inte är ensamma. De riskerar sitt liv för att försvara nationen Spanien, säger Dolores Alejandre som ursprungligen är från regionen Extremadura i västra Spanien men som har bott i Barcelona de senaste 28 åren.

ANNONS

Hon oroas över att våldsamheterna fortsätter och att turismen – som är en viktig inkomstkälla för staden – påverkas negativt.

Samtidigt och på samma gata håller politikerna Cayetana Alvarez de Toledo från konservativa Partido Popular, och Inés Arrimadas från höger-mitten partiet Ciudadanos presskonferenser där de fördömer de våldsamma protesterna.

Förbipasserande ropar ”fascister” åt högerpolitikerna.

Irene Perez Concepcion, 33 år från Kanarieöarna bor i Barcelona och följde nattens händelser från sitt fönster på en liten gata nära Plaza Catalunya.
Irene Perez Concepcion, 33 år från Kanarieöarna bor i Barcelona och följde nattens händelser från sitt fönster på en liten gata nära Plaza Catalunya.

Om tre veckor går Spanien till nyval. Barcelonabon och arkitekten Irene Perez Concepcion är övertygad om att politikerna kommer att utnyttja självständighetsprotesterna för att locka röster. Hon skulle hellre se att de fokuserar på att lösa situationen.

– Jag tror på dialog mellan politikerna. Det är inte polisen som kan lösa det här, säger hon.

På andra sidan gatan dyker ett möhippegäng iklädda likadana rosa diadem upp, försäljare försöker få turister att köpa selfiepinnar och flera röda turistbussar passerar. Lördagen i centrala Barcelona fortsätter som vanligt – nästan som att fredagens våldsamheter aldrig har hänt.

LÄS MER:Här har högernationalistiska Vox sitt starka fäste

ANNONS