Johanna Jaara Åstrand är ordförande för Lärarförbundet sedan 2014. Enligt henne handlar skolplikten i förskoleklass om såväl sexåringarnas rätt till undervisning som kvaliteten på undervisningen.
Johanna Jaara Åstrand är ordförande för Lärarförbundet sedan 2014. Enligt henne handlar skolplikten i förskoleklass om såväl sexåringarnas rätt till undervisning som kvaliteten på undervisningen. Bild: Jessica Gow/TT

Jaara Åstrand: "Förskoleklassen befäster det tidiga lärandet"

Det har gått ett år sedan skolplikten för elever i förskoleklass infördes. För Lärarförbundet har det länge varit en hjärtefråga.
– Det stärker tydligheten för våra beslutsfattare att prioritera verksamheten, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

ANNONS
|

För ett år sedan infördes skolplikt för elever i förskoleklass, en fråga som länge drevs av Lärarförbundet. Redan innan lagändringen gick dock 98 procent av alla sexåringar i förskoleklass.

– Vi såg att de barn som hamnade utanför till stora delar var de barn med störst behov av verksamheten, säger förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand.

Hon beskriver förskoleklassen som en brygga mellan förskola och skola, där en kombination av lek och lärande grundat i förskolepedagogik "befäster det tidiga lärandet".

Blir tydligare

Utöver en säkerställd närvaro är tanken att skolplikt höjer förskoleklassens status och skapar bättre kvalitet på undervisningen som bedrivs. Tidigare hamnade förskoleklassen i kläm, menar Jaara Åstrand, exempelvis gällande budgetprioriteringar och elevernas rätt till modersmålsundervisning och särskilt stöd.

ANNONS

– Med obligatorium stärks också argumenten och tydligheten för våra beslutsfattare att prioritera verksamheten, säger hon.

LÄS MER:Ludwig nekades ledigt för att hälsa på mormor

GP har varit i kontakt med en mamma som förvånades över svårigheten att få ledigt för sin sexåring. Ska man ta förskoleklassen på större allvar?

– Skolplikt är en rättighet men också ett sätt att säkerställa att alla elever får det de har rätt till och behov av. Det finns regler för ledighet och de ska såklart följas, oavsett om barnet är sex eller 15 år, säger Johanna Jaara Åstrand, som understryker att hon inte har en åsikt i det enskilda fallet.

Missar man verkligen viktiga saker under frånvaro från förskoleklass?

– Man missar alltid viktiga saker när man är borta från så väl förskoleklass som grundskolan. Och min erfarenhet är att man försöker lösa detta efter de individuella behoven.

Fakta: Förskola och förskoleklass

I förskolan går barn som är mellan 1 och 6 år gamla. Den är gratis tre timmar om dagen från höstterminen det år barnet fyller tre år. Förskolan är frivillig.

Förskoleklassen kallas ibland för "nollan". Här börjar barn året de fyller sex. Förskoleklassen är kostnadsfri och obligatorisk sedan 2018 .

Skilda förutsättningar

Det har nu gått ett år sedan skolplikten började gälla i förskoleklass. Någon regelrätt uppföljning av effekterna har Lärarförbundet inte gjort, men det kommer signaler från deras medlemmar.

– Vi kan konstatera att förskolan är långt ifrån likvärdig. Det skiljer bland annat i hur många timmar sexåringarna har rätt till under en dag, det är allt från tre till sex, säger Johanna Jaara Åstrand.

ANNONS

– Vi kan också se att förutsättningarna för lärarna skiljer sig åt. Många jobbar i både förskoleklass och på fritidshem vilket försvårar planeringstiden. Det går såklart ut över undervisningen man ska ansvara för.

LÄS MER:Skolplikt gäller för sexåringar

LÄS MER:Obligatoriskt med förskoleklass – men lärarbristen oroar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS