Polisexperten om stulna konstverket: "Kan säljas på auktionshus"

Polisen söker fortfarande efter den flintskallige man som kopplas samman med stölden av Bertil Valliens verk "Precious Cargo", värderat till 600 000 kronor. Den utsmyckade glasbåten, som försvann från Stenpirens resecentrum den 22 juli är fortfarande borta, men det finns en möjlighet att den kan dyka upp på auktionshus i Europa.

ANNONS

– Oh ja.

Den Stockholmsbaserade godsspanaren Jan-Åke Törnhage svarar jakande på frågan om det faktiskt är möjligt att sälja en glasbåt som väger runt hundra kilo och är utsmyckad med metaforer rörande pappersindustri. Och han vet en hel del om stulna föremål.

I 30 år har nämligen kriminalinspektör Törnhage letat stöldgods och i fallet med "Precious Cargo” är han övertygad om att det kan finnas köpare.

– Bertil Vallien är internationellt gångbar. De här glasbåtarna är nog intressanta på kontinenten. Exempelvis i Tyskland.

LÄS MER:Konstverk värt 600 000 stulet i Göteborg

Var säljs de då?

– De kan säljas på auktionshus.

Men finns det inget system där den här typen av föremål flaggas?

ANNONS

– Nej, det är såna enorma mängder föremål som stjäls. Några listor på stöldgods som auktionshus eller pantbanker kan ta del av finns inte – då skulle de drunkna i grejer. Men i den mån det är bättre grejer som är identifierbara finns det möjligheter.

Jan-Åke Törnhage förklarar att han själv har möjlighet att göra ett utskick till auktionshus i Sverige men att det också går att göra en internationell efterlysning.

– Men då är det viktigt att det är någonting unikt, att det finns dokumentation och bra bilder annars kan du snart ha ärenden över hela världen.

LÄS MER:Flintskallig man polisens hetaste spår efter konstkuppen

Är det vanligt att den här sortens föremål stjäls i Sverige?

– Det händer hela tiden men är väl inte jättevanligt, för det är ändå svårt att avyttra sådana föremål. Det är enklare med mobiltelefoner och datorer. Men i somras till exempel var det en stöld i Ängelholm. En Carl Eldh-skulptur som heter "Mor".

Vilka är det som stjäl den här typen av föremål? Krävs det någon speciell kunskap?

– Jag kan ju spekulera i vad sjutton som helst. Det kanske är ett beställningsjobb, att några skickas fram för att bara ta den. Eller så är det några rövare som vet om att det är intressant. De kanske har ett litet antikintresse, ser tillfället och kanske inte tänker så mycket på hur de ska sälja det, säger Jan-Åke Törnhage.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS