Oenighet i styrelsen när Liseberg klubbade jättebeslutet

Tidigare i veckan fattade Lisebergs styrelse beslut om att bygga det äventyrshotell som är en del av nöjesparkens jubileumssatsning. GP kan nu avslöja att styrelsen var oenig och att en ledamot lämnade in en skriftlig reservation mot beslutet. Anledningen var att hotellet blivit mycket dyrare samt att det i dagsläget är oklart när vattenlandet ska byggas.

ANNONS
|

Projektet som har en budget på två miljarder kronor går under namnet Lisebergs jubileumsprojekt – trots att inget längre talar för att det ska bli klart till jubileumsåret 2021.

När ramarna klubbades av kommunfullmäktige i februari 2017 talade den dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Ann-Sofie Hermansson (S), om att satsningen skulle lyfta Liseberg – och staden – till en helt annan nivå som besöksmål.

– Vi konkurrerar inte längre bara med Gröna Lund och Tivoli – utan med Disneyland. De som har råd åker längre bort, så det behöver utvecklas, sa Ann-Sofie Hermansson.

LÄS MER:Grönt ljus för Lisebergs äventyrshotell

Ska dra gäster till andra hotell

Att den kommunalt ägda nöjesparken ska bygga hotell och konkurrera om kunderna med privata aktörer är inte helt okontroversiellt. Inför beslutet i kommunfullmäktige tillfrågades både konkurrensverket och hotellen i staden.

ANNONS

De sistnämnda var i huvudsak positiva, eftersom hotellet bara var en del av satsningen. Den andra delen, vattenlandet, beräknas få 470 000 gäster per år och ska därmed generera 185 000 hotellnätter. Av dem räknar man med att Lisebergs eget hotell ska ta hand om 54 000, alltså ungefär 30 procent. Resten ska tillfalla övriga hotell.

Tidigare i veckan fattade Lisebergs styrelse beslut om byggstart. Men bara för hotelldelen. Projekteringen av vattenlandet är inte klar.

Det var ett av skälen till att Lars Nilsson, styrelseledamot för Demokraterna i Lisebergs styrelse, reserverade sig mot beslutet. Ett annat skäl var att hotellet blivit så mycket dyrare än vad som framgår av den kalkyl kommunfullmäktige fick ta del av, att han anser att det är ett helt annat projekt.

Rädd att bli personligt ansvarig

Lars Nilsson vill inte kommentera saken, men GP har tagit del av den skriftliga reservationen, där det också framgår att den lämnats in eftersom han inte ser att beslutet tagits med bolagets bästa för ögonen och att han vill undvika risken att bli personligt ansvarig om bolaget lider skada.

Thomas Hedberg (D) är ledamot i kommunens koncernmoderbolag Stadshus AB och har i den rollen insyn i projektet. Även han är kritisk till att Liseberg går vidare med hotellbygget i det här läget.

ANNONS

– Man går in i ett entreprenadavtal på löpande räkning, innan man vet vad helheten kostar. Det är anmärkningsvärt.

När kommunfullmäktige fattade beslut om ramarna beräknades bygget av hotellet kosta 954 miljoner kronor – en siffra som i dag indexuppräknats till 1,083 miljarder kronor. Men när Lisebergs styrelse fattade sitt beslut tidigare i veckan var den kostnad man beviljade 1,179 miljarder kronor.

"Inga projekt följer budget"

Hotellbygget har alltså blivit 96 miljoner kronor dyrare, innan bygget ens startat.

– Det är klart att det inte är det belopp som står i fullmäktiges beslut när vi fick projektet beviljat. Men det är ju nästan inga projekt som följer budget, säger Christer Holmgren (M), ordförande i Lisebergs styrelse.

Thomas Sjöstrand.
Thomas Sjöstrand. Bild: Liseberg/Stefan Wern

Thomas Sjöstrand, vd Lisebergs jubileumsprojekt, konstaterar att prislappen visserligen gått upp med nio procent, men att man kommer att få ett mer lönsamt hotell för pengarna.

– Nu är samtliga rum lite större, och samtliga rum har minst fem bäddar. Det gör att vi räknar med en högre intäkt. Så det är visserligen en avvikelse, men den gör att vi får en bättre lönsamhet, säger han.

Medan bygget av hotelldelen nu kan rulla igång, så ligger den andra delen av jubileumsprojektet en bit in i framtiden. Enligt Thomas Sjöstrand beror det helt enkelt på att det är svårare att bygga ett vattenland.

ANNONS

Svårt att veta när badet blir klart

– Ett hotell har fler byggt. Det är inte enkelt, men det är lättare att projektera. Men en vattenpark av den här dimensionen är en mer komplex produkt. Det är inte så många som gjort det. Så vi är inte framme än. Men vi räknar med att det kommer till styrelsen för beslut under första halvåret 2020.

Innebär det också att det blir klart senare?

– De kommer inte att öppna samtidigt och det hade de troligtvis inte gjort om vi tagit besluten samtidigt heller. Det tar längre tid att bygga ett upplevelsebad. Det är svårt att veta exakt, men det ligger kanske ett år efter hotellets öppnande. Cirka.

Just det här är ännu en orsak till att vara kritisk, menar Thomas Hedberg (D): det var ju vattenlandet som gjorde att övriga hotell i staden ställde sig positiva till Lisebergs planer, resonerar han.

– Nu blir hotellet klart tidigare och då ska kommunen konkurrera med verksamheter som inte gör annat än att driva hotell. Vad är sannolikheten att det ska ske på annat sätt än med pris? Det är en väldigt speciell bransch och det är ofta låga marginaler, säger Thomas Hedberg.

Hotellen positiva – till vattenlandet

Under de närmaste året kommer antalet hotellrum i Göteborg öka kraftigt. Å andra sidan är behovet stort. Markus Oddestad, ordförande i Göteborgshotellen, intresseorganisation för stadens mindre hotell, säger att det på sikt är positivt med tillskott från olika aktörer.

ANNONS

– Men jag tycker att det är lite olyckligt att Liseberg inte blir klara samtidigt med hotellet och vattenlandet.

Kristian Andreasson, ordförande i Storhotellgruppen, säger att det behövs fler saker som lockar besökare till Göteborg och att Lisebergs vattenland blir ett fantastiskt tillskott. Och eftersom Liseberg hela tiden varit transparenta med att de behöver hotellet för att kunna driva vattenlandet har han inget problem med det heller.

– Men det är ju vattenlandet som är på plussidan för oss. Vi hade säkert sett annorlunda på det om det inte varit ett vattenland inblandat, säger han.

"Kostnaderna får inte skena"

I det beslut Lisebergs styrelse fattade i veckan står det uttryckligen att hotellet ligger inom jubileumsprojektet. Christer Holmberg (M) är noga med att understryka att vattenlandet kommer att byggas.

Men när vet man inte än. För i de svårigheter som man talar om ligger också svårigheten att hålla sig inom budgetramen. Christer Holmgren vill inte ange exakt hur man ligger till på den punkten just nu.

– Det räknas på det och styrelsens uppdrag till bolagsledningar är: "här får det inte skena".

Finns det en sådan risk?

– Ja, det kan det alltid göra och det här är någonting som inte gjorts förut, men budskapet är tydligt: "kostnaderna får inte skena".

ANNONS

Det är vattenlandet som ska dra besökare och fylla hotellet. Men det är hotellet som ska stå för lönsamheten.

Kalkylen för lågt satt

I de kalkyler som kommunfullmäktige tog ställning till 2017 framgår att vattenlandet beräknades gå med en årlig förlust på 12 miljoner kronor, trots att antalet besökare beräknades till närmare en halv miljon per år eller 1 400 varje dag året om.

Thomas Hedberg har svårt att tro att det ska bli verklighet.

– Om man ringer runt lite och hör sig för då får man klart för sig att högkonjunktur för äventyrsbad, det är på sommaren. Problemet är att nästan alla kostnader är fasta, säger han.

Risken han ser är att man står med stora kostnader och små intäkter under vardagarna på hösten och vintern när den stora målgruppen, barn, går i skolan.

Thomas Sjöstrand är inte orolig. Tvärtom menar han att kalkylen är lågt satt.

– Vi har sommarlov, höstlov, tre sportlov, jullovet, påsklov – och 52 helger på ett år. Vi tror att det kommer att vara fullbelagt under högsäsong och lördagar och under loven. En torsdag i september blir det en park för lokalbefolkningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS