Gruppledaren Jonas Attenius (S).
Gruppledaren Jonas Attenius (S). Bild: Meli Petersson Ellafi

Politikernas plan för att rädda Göteborgs ekonomi

Socialdemokraterna och Alliansen har skrivit en överenskommelse om långsiktiga spelregler för Göteborgs ekonomi. På vägen offrar Alliansen privatiseringar i välfärden.
– Nu har vi verktygen för att faktiskt vända skutan och säkerställa att Göteborgs stad kommer att ha en bra ekonomi de kommande åren, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

De senaste veckorna har Alliansen och Socialdemokraterna suttit i förhandlingar om spelregler för stadens ekonomi.

Flera av punkterna har dock redan gjorts upp brett politiskt och utöver S och Alliansen har övriga partier varit en del av dem.

– Flera frågor har haft ett brett stöd av olika partier, men vi har haft S med oss i alla frågor, säger Axel Josefson.

På måndagskvällen träffades den nya överenskommelsen av S-gruppledaren Jonas Attenius och Moderaternas dito Axel Josefson.

Reglerna ska gälla fram till nästa val den 11 september 2022 och kan ses som en plattform över hur staden ska styras.

ANNONS

Axel Josefson säger att överenskommelsen är en framgång för alliansstyret och ser att detta kan vända stadens dystra ekonomiska läge.

Axel Josefson (M).
Axel Josefson (M). Bild: Anders Ylander

– Vi har ekonomiska utmaningar i Göteborg, med strukturella underskott och det är viktigt att få den ekonomiska styrningen på plats, säger han.

Bland annat ska ett positivt finansiellt mål på två procent av kommunens resultat över en tioårsperiod införas. Det innebär att det måste finnas en marginal i budgeten, vilket alla partier tvingas förhålla sig till i sitt budgetarbete.

– Det går inte att driva kommunen i underskott. Vi måste alla följa målet, säger Axel Josefson.

"Rödgrönrosa pådrivande"

Nämnderna kommer också kunna använda 0,5 procent av det egna kapitalet utan att fråga kommunstyrelsen om lov.

Något som Alliansen själva satte stopp för när de tog makten, eftersom de ville få kontroll över ekonomin.

Varför ändrar ni er nu?

– Dels handlar det om att underlätta hanteringen i nämnderna. Vi vill heller inte rycka undan incitamentet att skaffa eget kapital. Sköter man verksamheten och skapar överskott som går in som kapital ska man ha möjlighet att använda det, säger Axel Josefson.

Daniel Bernmar (V) säger att de rödgrönrosa partierna har varit pådrivande i flera av frågorna och att han är förvånad över att de presenteras som en överenskommelse mellan Alliansen och S.

ANNONS

– Vi är glada att de andra partierna har varit med i uppgörelsen. Jag tycker det är bra att vi har en bred överenskommelse om de ekonomiska reglerna när vi lägger budgeten, säger Daniel Bernmar.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) påpekar också hon att partierna har kommit överens brett om de ekonomiska spelreglerna och att även de rödgrönrosa har ingått i arbetet med att ta fram dessa.

Inga nya privatiseringar

Trots att S har fått göra en del eftergifter är Jonas Attenius (S) nöjd med överenskommelsen.

– Det känns bra. Vi har den politiska karta vi har, den som väljarna gett oss. Det handlar om att hitta lösningar under resans gång.

Men en uppoffring från alliansen har varit avgörande för att S ska ingå i överenskommelsen: Alliansen går med på att pausa införande av utmaningsrätten fram till nästa val.

Utmaningsrätten, som fanns med i alliansbudgeten för 2019, innebär att aktörer kan anmäla intresse för att ta över verksamheter som utförs av kommunen.

Jonas Attenius säger att den här öppningen mot privata aktörer hade inneburit ett systemskifte.

– Detta har varit oerhört viktigt för oss att få stopp på, vi ska inte göra välfärdstjänsterna till en marknad.

Axel Josefson tycker dock inte att det har svidit särskilt mycket att sätta utmaningsrätten på paus.

ANNONS

– Vi har sett att det inte finns parlamentariskt stöd för reformen. Då väljer vi hellre att driva frågor där vi vet att vi har parlamentariskt stöd, säger han.

Rockad i kommunbolag

Alliansen och S är överens om samtliga punkter i överenskommelsen, men enskilda delar har förhandlats fram brett, där Demokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet ingått.

D har exempelvis kommit överens med S och Alliansen om att Göteborgs stadsdirektör kommer att ta över rollen som VD för det kommunägda koncernbolaget Göteborgs stadshus AB.

Tanken är att det ska bli tydligt att stadsdirektören är högst ansvariga tjänsteman i kommunen och att verksamheten ska kunna styras bättre och ge en bättre samordning mellan bolagen och nämnderna.

– Vi ser det som ett första steg för att undvika dubbelarbete. Det är för många direktörer och en spretig organisation, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

Karin Pleijel tycker att det är anmärkningsvärt att alla parter inte har bjudits in till diskussionen om det kommunala bolaget.

– Det hade varit mer öppet från Alliansen och ökat det politiska samförståndet om de lagt fram förslaget bredare.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS