Hög tid för storstädning i Kristallens regelverk

Landets alla begåvade tv-arbetare och vi engagerade tittare förtjänar ett tv-pris med större tyngd än den inplastade dagismedalj som det är idag. Johanna Hagström vill se stora förändringar i regelverket för Kristallen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

På fredagskvällen är det åter dags för Kristallen – utan tvekan det olyckligaste exemplet på sönderkompromissad gala som vi har här i landet. Problemet är inte själva tv-programmet, som i år sänds i SVT och leds av Babben Larsson och David Sundin. De kommer säkert att, med bitsk humor och stabil personkemi, leverera habil underhållning mellan prisutdelningarna.

Problemet är själva priset. Kristallen grundades av landets största tv-kanaler 2005 och de måste verkligen ha stortjafsat sig igenom sina första styrelsemöten. Eventuellt rökte de på lite också, för jösses vilken sinnesvidgande röra av kategorier och nomineringsförfaranden de kom på.

Som om den svenska tv-branschen vore en förskola, där det viktigaste är att ingen lämnas utanför och alla får medalj.

Ett exempel: Den svårt otidsenliga uppdelningen i olika priskategorier för manliga och kvinnliga programledare. Det är kort och gott "skitlöjligt att sortera programledare på kön", för att citera Lotta Lundgren på Twitter härom året, när "Historieätar"-kollegan Erik Haag blev nominerad, men inte Lundgren själv. Orsak: Gina Dirawi var utsedd till SVT:s kandidat i kategorin bästa kvinnliga programledare, så den platsen var tagen.

ANNONS

Vilket för oss till nästa märklighet i Kristallen-världen: Att kanalerna i någon sorts rättviseiver ska nominera varsin kandidat i flera kategorier, som om den svenska tv-branschen vore en förskola, där det viktigaste är att ingen lämnas utanför och alla får medalj. Listan med nomineringar bli ibland rent bisarr läsning. Galans trovärdighet pulvriseras såklart när inte de bästa kandidaterna ställs mot varandra.

Det är hög tid att Kristallen storstädar i sitt regelverk för att priset om möjligt ska uppfylla uppdraget att "belöna det det bästa inom svensk television".

LÄS MER: "Störst av allt" kan bli vinnare på Kristallen

LÄS MER:"Störst av allt" blir pjäs med Nour El Refai

Ett litet fall framåt har faktiskt skett. I år har streamingjätten Netflix bjudits in att vara med och tävla i drama-kategorierna. Serien "Störst av allt" spås ha goda chanser att kamma hem flera kristaller, vilket vore välförtjänt. Det är en av årets starkaste svenska tv-produktioner.

Hur ska vi som tittar överhuvudtaget ta ett sådant pajaspris på allvar, när de själva uppenbarligen inte gör det?

Samtidigt blir följdfrågan varför inte HBO Nordic också får vara med och leka med sin utmärkta Moodysson-serie "Gösta"? "Kristallens" operative chef Anton Glanzelius säger i ett pressmeddelande att man fortsätter att "bjuda in nya aktörer". Uppenbarligen sker detta urval helt godtyckligt. I år blev Netflix, Expressen och DI de lyckliga, som får agera outsiderkrydda på branschfesten. Nästa år blir det kanske Youtube, vem vet? Allt kan hända!

ANNONS

LÄS MER:Recension: "Gösta" - HBO

Hur ska vi som tittar överhuvudtaget ta ett sådant pajaspris på allvar, när de själva uppenbarligen inte gör det? Det enda rimliga vore givetvis att bjuda in alla streamingkanaler på samma villkor. Och rensa bort de otidsenliga manligt/kvinnligt-indelningarna.

Samt att omedelbart lägga av med larvet att alla kanaler ska vara representerade i de största kategorierna. De bästa ska vara nominerade. Punkt, slut. Landets alla begåvade tv-arbetare och vi engagerade tittare förtjänar ett tv-pris med större tyngd än den inplastade dagismedalj som det är idag.

LÄS MER:Recension: "Störst av allt" – Netflix

LÄS MER:Så föddes Netflix första svenska originalserie

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS