Världens största uggla lockar besökare till Vasastan i Göteborg

Berguven har lämnat balkongen i Vasastan och har setts på lägre nivå. Den verkar väldigt orädd för folk, men det kan finnas en tråkig anledning till det. Att den inte mår bra.
– Nu är den inne på tredje dagen i området, så det är nog något knas med den, de brukar inte vara så orädda som den här verkar vara, säger Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld.

ANNONS
|

Göteborg och Vasastan har fått en ny kändis, världens största uggla, som upptäcktes på en balkong i tisdags, verkar trivas i området. Och den har blivit lite av en attraktion.

Anna Ekstedt, som bor i Vasastan, har letat efter berguven med sin son, men när de tittade runt huset där den sågs i tisdags, var den inte där. Men på torsdagsmorgonen när hon och sonen skulle gå till bilen hade de bättre tur, då satt den där på en vägskylt, men det talande namnet Storgatan.

– När min son såg den blev han lite besviken då han hört att den var världens största uggla, han trodde nog att den skulle vara stor som ett hus, säger Anna Ekstedt och skrattar.

ANNONS

Men de var inte ensamma om att vilja se Vasastans nya kändis, det var fullt med folk som tittade på den och fotograferade den.

– Den verkar inte alls vara rädd för alla människor som var där och för uppmärksamheten, det var ju iallafall runt tio stycken.

LÄS MER:Världens största uggla på balkong i Vasastan

Verkar inte må bra

Niklas Aronsson, redaktör för tidningen Vår Fågelvärld har full koll på berguven i Vasastan, och börjar bli orolig för den.

– Nu är den inne på tredje dagen i området, så det är nog något knas med den, de brukar inte vara så orädda som den här verkar vara. Den verkar inte må bra, men varför kan man ju inte säga. Den kan ha fått i sig råttgift, eller flugit i en ruta. Eller vara sjuk.

Han berättar att Svenska Djurambulansen varit på plats för att fånga i den, utan att lyckas. Vilket Camilla Larsson på Svenska Djurambulansen bekräftar.

– Vår chaufför försökte fånga in den, men den flög då iväg, men de kommer att försöka fler gånger.

Ska folk mata den?

– Nej det tycker jag inte man ska göra, utan låta proffs sköta det, de äter dessutom bara levande byten, säger Niklas Aronsson.

Hans förhoppning är att den kan fångas in och tas om hand, så att man kan se vad som är fel med den.

ANNONS

Fågelskådare tipsar varandra

En av många nyfikna som kommit för att beskåda berguven är fågelskådaren Bengt Hallberg.

– Jag har varit här sen tjugo över sex. Jag har bara åkt från Kållered, men jag hörde att en skådare från Skåne var på väg hit. När vi ser något speciellt lägger vi till det så att det plingar till i telefonen.

Han tycker att det är speciellt att se en berguv så öppet och på så nära håll.

– Ofta brukar den bli mobbad av kråkor och trutar och sådant så fort den sätter sig. Men när den sätter sig i den här miljön har det inte varit så. Att den är så orädd för människor är också lite ovanligt. Man kunde gå under gatskylten när den satt på tre meters höjd. Några tjejer tog till och med en selfie mot den. Det har jag aldrig varit med om med en berguv förut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS