Ensamkommande Javid jobbar numera på Liseberg och får därmed tio åkband att skänka bort. Han har bett oss om hjälp att hitta passande mottagare – han har ingen familj här och hans vänner har råd att köpa pass själva.
Ensamkommande Javid jobbar numera på Liseberg och får därmed tio åkband att skänka bort. Han har bett oss om hjälp att hitta passande mottagare – han har ingen familj här och hans vänner har råd att köpa pass själva. Bild: Anders Ylander

Javids fina efterlysning: Personer att skänka åkpass till

Javid Sina vet hur det är att längta till Liseberg men inte ha råd att gå dit. Denna sommar är han själv anställd av nöjesparken och får därmed tio stora åkpass att ge bort. Nu fattas bara en sak: personer att ge dem till.

ANNONS
|

24-årige Javid Sina minns hur det är att längta till Liseberg. Han kom till Uppsala från Afghanistan för sju år sedan och fick där höra om nöjesparken av sina vänner.

– De berättade om Liseberg och hur fantastiskt det var. Då kände jag ju att jag också ville testa.

Men som ensamkommande fanns inte de ekonomiska möjligheterna att resa till Göteborg och besöka nöjesparken.

Som många andra afghaner som kommit till Sverige är Javid uppvuxen i Iran. Där nekades han skolgång och blev i stället undervisad i hemmet. I den miljön utvecklade han det intresse för litteratur och konst som fick honom att söka till Akademin Valands filmprogram. Förra året blev han antagen och flyttade till Göteborg.

ANNONS
Javid Sina.
Javid Sina. Bild: Anders Ylander

– Jag cyklar förbi Liseberg varje dag och hör människor skrika av glädje. När jag var helt ensam i livet tänkte jag att det var en helt magisk plats där man kunde glömma allt, säger Javid.

LÄS MER:Liseberg står överst på svenskarnas önskemål i sommar

Jobb på Lisebergsbyn

För att försörja sig under lovet i sommar sökte han en receptionisttjänst på Lisebergsbyn – och fick det. Och som anställd får han tio åkpass att ge bort till vem han vill.

– Mina kollegor har gett bort sina åkpass till familj och vänner, men jag har tyvärr ingen familj i Sverige och mina vänner har råd att betala för ett åkpass, säger Javid.

– Jag vet att det finns många som har samma dröm om Liseberg som jag hade, oavsett om de är svenskar eller flyktingar. Föräldrar som inte har råd att köpa åkpass till sina barn eller barn som inte har några föräldrar.

LÄS MER:Bedragare låtsas ge bort Lisebergsbiljetter

"För mig är det jättestort"

Därför efterlyser Javid nu tio mottagare av hans åkpass, mottagare som själva inte skulle ha råd med en heldag på Liseberg.

"Hur många gånger har man chansen att hjälpa någon så här? En gång kanske. Jag kanske inte jobbar på Liseberg någon gång igen. För mig är det jättestort", säger Javid Sina.
"Hur många gånger har man chansen att hjälpa någon så här? En gång kanske. Jag kanske inte jobbar på Liseberg någon gång igen. För mig är det jättestort", säger Javid Sina. Bild: Anders Ylander

Enligt hans arbetsgivares regler måste mottagaren besöka Liseberg tillsammans med Javid, och eftersom han jobbar 70 procent är han bara tillgänglig vissa dagar.

– Hur många gånger har man chansen att hjälpa någon så här? En gång kanske. Jag kanske inte jobbar på Liseberg någon gång igen. För mig är det jättestort.

ANNONS

Vill du ha en gratisdag på Liseberg med Javid? Mejla oss på nyhetsred@gp.se med kontaktuppgifter och en motivering till varför just du ska få ett åkpass.

LÄS MER:Så får du pengarna att räcka hela semestern

Fakta: Hjälp till ekonomiskt utsatta

Under sommarlovet kan en utsatt situation bli extra tydlig för barn som lever under knappa förhållanden. När skolan stänger försvinner också ett lagat mål mat om dagen, fritidsaktiviteter och kompisar. Enligt Rädda barnen har fattiga barn ofta sämre möjligheter till en meningsfull fritid än barn från familjer med stabilare ekonomi. "Detta gör att barn som lever i ekonomisk utsatthet ofta beskriver en känsla av att inte vara omtyckt eller känna sig delaktig i en gemenskap", skriver de på sin hemsida.

Men det finns hjälp att få:

Organisationerna Giving People och Majblomman hjälper särskilt fattiga barn och barnfamiljer.

Göteborgs stad erbjuder en mängd sommarlovsaktiviteter som är gratis. Här finns en digital broschyr. De finns listade på goteborg.se/sommarlovssatsningen. Även stadens kyrkor och bibliotek brukar erbjuda gratisaktiviteter för barn och vuxna.

I Göteborg finns flertalet fonder som riktar sig till den som är ekonomiskt utsatt. Förra året listade Hem&Hyra tolv stycken, exempelvis De fattigas vänner, Pensionsinrättningen och Ernst Wallins fond. I många fall föreligger vissa villkor, exempelvis att ha varit bosatt i Göteborg i minst tio år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS