GFC-stjärnan drabbad av kristallsjuka

Elin Rubensson missade oväntat gårdagens toppmöte med Piteå. Nu kommer förklaringen: VM-bronsmedaljören har drabbats av kristallsjuka.
– Vi räknar inte med henne mot Linköping, säger lagläkare Matilda Lundblad.

ANNONS
|

Elin Rubensson spelade hela matchen mot Örebro i helgen – men under gårdagens match mot Piteå (1–1) var landslagsstjärnan inte ens med i truppen.

Det visar sig nu att 26-åringen har drabbats av så kallad benign lägesyrsel – kristallsjuka i folkmun.

– I måndags drabbades Elin av yrsel. Hon fick övningar att jobba med direkt, vilket gav snabba resultat. Men på tisdagen kom det tillbaka, berättar lagläkare Matilda Lundblad.

Redan vid första anfallet under måndagen togs beslut att Rubensson skulle vilas mot Piteå.

– När hon blev så pass bättre inledningsvis frågade hon om hon kunde vara med ändå, men då så sa vi att det nog inte var en bra idé, fortsätter Lundblad.

ANNONS

LÄS MER:Sjukstugan växer i GFC – men Berglund snart tillbaka

"Räknar inte med henne"

På grund av tisdagens bakslag lär Elin Rubensson inte heller medverka kommande helg.

– Vi räknar inte med henne mot Linköping, säger Matilda Lundblad, och fortsätter:

– Vi siktar på att hon kan vara tillbaka matchen därpå, mot Kungsbacka, men tar det lite dag för dag. Men hon mår så pass bra just nu att vi ser det som sannolikt att hon kan vara med.

Elin Rubensson har aldrig drabbats av kristallsjuka förut, men det långa VM-äventyret – och att direkt komma tillbaka till den allsvenska verkligheten – kan vara en ansträngning som bidragit.

– Man vet inte riktigt orsaken, men många drabbas av det här när det varit hög anspänning under en längre tid. Hon känner inte själv att hon varit stressad, men hon har ju varit igång länge, konstaterar Göteborg FC:s lagläkare Matilda Lundblad.

Kristallsjuka

... är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. Den drabbade känner dig mycket yr när hen vrider huvudet på vissa sätt. Kristallsjuka smittar inte och går ofta över av sig själv, men ibland kan behandling behövas.

Källa: Vårdguiden 1177

ANNONS