– Jag känner mig stolt – inte över min personliga framgång, utan över förtroendet jag har fått förvalta, säger kocken Tareq Taylor.
– Jag känner mig stolt – inte över min personliga framgång, utan över förtroendet jag har fått förvalta, säger kocken Tareq Taylor. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tareqs matlagning slukar alla sinnen

När tv-kocken Tareq Taylor mobbades som barn blev köket en trygg tillflyktsort. Än i dag fyller matlagningen hans liv med mening och glädje.

ANNONS
|

Tareq Taylor är en Sveriges namnkunnigaste kockar. Han har givit ut ett flertal kokböcker, medverkat i olika tv-program, tävlat och överlägset vunnit ”Kockarnas kamp” i TV4 2017. Inte minst har han förmedlat det nordiska kulinariska arvet till över 115 länder i BBC Nordic-serien ”Tareq Taylor’s Nordic Cookery”.

– Det är häftigt när folk runt om i världen kommer fram – på ett hotell i Kuala Lumpur eller i en livsmedelsbutik i Australien. Jag känner mig stolt, inte över min personliga framgång, utan över förtroendet jag har fått förvalta, säger han hemma i det rymliga köket.

Här jobbar och umgås han med frun och dottern. Och när han inte är bortrest i jobbet lagar han mat även här. I detta kök spelades hans tv-debut i Kanal Lokal in för tolv år sedan. Sedan tog det fyr och det mediala genombrottet var ett faktum. Hemligheten bakom hans tv-framgångar är densamma nu som då.

ANNONS

– Det är nog för att jag gör det på riktigt. Det är inte något jag gör för att tjäna pengar, utan för att det fyller mitt liv med mening och glädje.

Alla sinnen

Hans relation till mat kan kokas ihop till just det ordet: glädje.

Som liten var matlagning något jag blev uppslukad av med alla mina sinnen. Att dela det med andra och beröra känns stort för mig, säger han.

Upprymd berättar han om ett långt tackbrev han fått av en 45-årig man som aldrig lagat mat. Uppenbarligen inspirerad bakade han Tareqs äppeltosca åt sin svärmor. Bilder på det lyckade bakverket skickades med i brevet.

– Brevet berörde mig hela vägen in. Det var fantastiskt att han kunde uppleva hur mycket glädje mat kan skänka.

En trygg plats

Kärleken till mat började i sjuårsåldern i Malmö där han växte upp med mamma och en lillebror.

– Jag hängde med mamma i köket när hon lagade mat. Köket var en trygg plats för mig att vara i. När jag kom hem från skolan ställde jag mig i köket och bakade. Tigerkakor, muffins, äppelkakor, smördegspajer och sockerkakor med bara ett ägg för att vi hade det knapert med pengar. Jag bakade för att få bort tankarna på vad som hände i skolan.

ANNONS
– Jag trivs i jobbrelaterade sammanhang. Däremot är jag lite för blyg för att inleda samtal med andra, säger han.
– Jag trivs i jobbrelaterade sammanhang. Däremot är jag lite för blyg för att inleda samtal med andra, säger han. Bild: Janerik Henriksson

I skolan mobbades han sedan han gick emellan i ett bråk den allra första skoldagen. Långt hår och udda kläder gav plågoandarna näring.

– Mobbningen var fruktansvärd. Jag är glad att den tiden är över. Minnesbilderna är så djupt rotade i mig att jag blir sju år igen när jag går in på en skolgård – jag blir nervös. Den tiden satte sina spår i mig.

Blev populär

På sommarlovet före nian hände något omvälvande. Han blev förälskad i en tjej i klassen och kärleken besvarades. Samma sommar lärde han sig vindsurfa. Den Tareq som återvände efter lovet var rustad med självkänsla.

– De försökte att mobba mig ett tag, men det fastnade inte på mig längre. Jag började bli populär, speciellt hos tjejerna.

Som 15-åring stod Tareq inför ett vägval. Helst ville han bli musiker. Uppväxten var fylld av musik och han hade länge spelat trummor, men kunde inte läsa noter och trodde att det var ett krav för att komma in på utbildningen. I stället satsade han på det näst bästa alternativet: kock som yrke och musik som hobby.

Så har det förblivit också.

Öppna sinnen

Åtta år senare var han utled på yrket och en hårsmån från att kasta in handduken.

ANNONS

Jag tröttnade, det var för många plankstek med bearnaisesås, och tänkte bli arkeolog i stället. Jag hade nog sett för många Indiana Jones-filmer.

Tareq Taylor

Fyller: 50 år den 30 juli 2019.

Gör: Kock och entreprenör. Driver restaurangen Kockeriet i Malmö.

Familj: Gift med Stina. Dottern Ellen, 15 år.

Bor: Lomma utanför Malmö.

Så firar han födelsedagen: “Jag kommer nog att ta det ganska lugnt hemma med familj och vänner. Inget extravagant. Gärna en tårta – jag älskar Budapesttårta!”

Om att fylla 50: “Det är väl kul. Jag är en glad 50-åring.”

Favoritsommarrätt: “På sommaren är spaghetti vongole det godaste som finns.”

Bästa sätten att varva ned: "Att spela trummor. Jätteskönt för mig, inte lika skönt för de andra i huset. Och att träna så att jag bli utmattad.”

Men han slutade inte, utan gick i lära hos en japansk köksmästare i Stockholm. Det blev en ögonöppnare.

– Han visade mig vikten av att hålla sinnena öppna och hitta detaljer som gör att även monotona uppgifter som att skära 70 kilo lök skulle kännas spännande. Efteråt var tanken på att lämna yrket borta.

Vill göra gott

Framför sig hade han då en fruktbar krögarkarriär och ett tv-genombrott 2007. En framgångssaga som innebär jobb mest hela tiden.

Finns det tid för annat än arbete?

– Jag skulle vilja svara ja på det, men det ärliga svaret är nej. Till 99 procent består mitt liv av jobb. Jag skulle önska mer tid med familjen, men av någon konstig anledning fortsätter jag att jobba lika mycket.

Tareq Taylor har en stor dröm, eller vision som han hellre säger. Att bygga ett företag vars överskott ska hjälpa folk i utsatta situationer att komma vidare i livet, kanske genom utbildning inom gastronomi.

– Allt jag gör ska resultera i allmännytta för jag vill göra gott åt andra. Att se andra glada gör mig lycklig.

ANNONS

LÄS MER:Timo Räisinen vill få folk att gråta och skratta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS