Svenska damlandslaget i fotboll anländer till Landvetter efter att ha erövrat en bronsmedalj i VM.
Svenska damlandslaget i fotboll anländer till Landvetter efter att ha erövrat en bronsmedalj i VM. Bild: Henrik Brunnsgård/TT

Bronset borde firas i Stockholm – inte Göteborg

Emanuel Karlsten tycker att nationens lag ska firas i nationens huvudstad: "När vi anordnar nationellt firande i Göteborg blir det också symbolik".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Vi har fått ett landslag som slagit alla förväntningar, och bragdartat tagit brons i VM. Hela Sverige har samlats framför teveapparaterna, tittarsiffrorna har varit i paritet med herrarnas fotbolls-VM förra sommaren.

Så varför ska de nu firas i Göteborg? Känns det inte som ett steg bakåt?

LÄS MER:Karlsten: Vilka idioter som går på det där

Missförstå mig inte här. Jag bor i Göteborg, jag har i denna tidning flera gånger skrivit om stadens lillebrorkomplex, att vi är en egen stad, fullgod nog att bära vad som helst. Och ja, jag tycker det är både okej och rimligt att Göteborg och Gamla Ullevi är svenska damlandslagets nationalarena, det vill säga hemmaplan, vid match.

ANNONS

Men när damlandslaget nu ska hyllas för sin otroliga insats – varför görs det då inte där laget har bäst förutsättningar att samla störst publik?

Hela fotbolls-VM i år har handlat om symbolik. Om hur VM inte ska behöva ha ett prefix, dam-VM. Om hur turneringen kanske inte fyller läktare, men väl toppar tittarsiffror världen över. Om hur ersättningarna och prispengarna, trots det, är löjligt små. Om hur Sverige, med statsministern i spetsen, satt press på fifa i frågan.

Varför inte låta herrarnas landslag fira sin eventuella triumfer på Götaplatsen eller nåt torg i Helsingborg?

När vi därför anordnar nationellt firande i Göteborg blir det också symbolik. När Götaplatsen ska bli platsen att fira våra svenska damer – inte Stockholm – och man hör spelare och arrangörer vara oroliga över om det kommer publik, om de slår publikrekordet från 2011 (10 000), då känns konstigt.

LÄS MER:Emanuel Karlsten: Vad firas ens?

Varför ska inte nationens lag firas i nationens huvudstad? Med dubbelt så många invånare som Göteborg, med dubbelt så många knutpunkter för tillresande, med bättre förutsättningar att fira laget som borde hyllas av alla.

Det är lika märkligt som att tänka att U21-lagets framgångar skulle firas i Helsingborg, som var nära att få kontrakt som lagets nationalarena. Givetvis skulle väl dessa pojkar flugits upp till Kungsträdgården, precis som 2015?

Och säg att det finns en god, fördelningspolitisk tanke med att nationernas hemmaarenor och firande ska spridas ut i Sverige: Varför inte experimentera med herrarnas lag? Varför inte låta herrarnas landslag fira sin eventuella triumfer på Götaplatsen eller nåt torg i Helsingborg?

ANNONS

Så kan vi göra det lättare för en så stor del av befolkningen som möjligt att hylla damerna (och för all del juniorerna).

Jag hoppas – och tror faktiskt – på rekordpublik på Götaplatsen idag. Men de förtjänar att spränga varje publikrekord som finns - över hela Sverige. Och det hade haft bättre förutsättningar i Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS