Liberalerna riskerar enkelbiljett hem från Bryssel

Liberalerna balanserar farligt nära gränsen för att inte få ett mandat i Europaparlamentet. Det visar GP/Sifos senaste väljarbarometer. Dessutom kan de senaste dagarnas politiska skandaler påverka valresultatet – men hur skiljer beroende på vilket parti skandalen gäller.

ANNONS
|

Liberalerna har haft en turbulent valrörelse och Sveriges mest EU-vänliga parti har i de flesta opinionsundersökningar varit under gränsen för att få ett mandat. Med bara ett par dagar kvar till valdagen visar GP/Sifos väljarbarometer att det fortfarande är ett mycket osäkert läge för partiet.

– Liberalerna går inte upp så mycket och det kommer att bli en rysare huruvida de klarar sig eller inte, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Liberalerna får precis fyra procent i mätningen. Den statistiska felmarginalen är 0,8 procent. En sak som talar för partiet, enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén, är att partiet är bra på att mobilisera sina väljare.

ANNONS

– Det är ett knivigt läge. På fyra procent kommer man inte få ett mandat. Då behövs antagligen någonstans strax under fem procent, beroende lite på hur det går för de andra partierna. Det här är ett mätresultat i närheten av ett mandat. Men säkert är det inte.

C ökar kraftigt

Det parti som har den största ökningen i mätningen är Centerpartiet, som får 10,3 procent. Det är en ökning med 2,7 procent sedan Väljarbarometern för en vecka sedan. Enligt Toivo Sjörén är orsakerna bland annat att partiet lyckats med sin valkampanj. Dessutom verkar fallna moderata väljare, som tidigare sagt att de tänker rösta på Kristdemokraterna, återigen ha bytt parti.

– Väljare som tidigare varit hos Kristdemokraterna ser ut att istället gå till Centerpartiet.

I mätningen för en vecka sedan hade Kristdemokraterna 11,2 procent. I den här mätningen sjunker partiet till 9 procent. Det är en förändring som är statistiskt säkerställd. Partiet är nu, tillsammans med Moderaterna, det parti som har svårast att mobilisera sina väljare.

DN:s granskning av Lars Adaktusson och hur han har röstat i frågor om abort i Europaparlamentet verkar ha fått en effekt i stödet för KD, enligt Toivo Sjörén.

– Det kan ha att göra med den här granskningen om aborter, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Tre frågor till GP:s Arne Larsson om senaste Sifo-resultatet

Skandaler kan påverka olika

Flera skandaler och affärer om olika toppkandidater i valet till Europaparlamentet har seglat upp under de senaste veckorna. Vänsterpartiets Malin Björk hamnade i fokus kopplat till de traktamenten hon fått från parlamentet. Men under den senaste veckan är det främst Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som har hamnat i blåsväder. Expressen avslöjade att Peter Lundgren tafsat på en partikollega. Peter Lundgren har också medgett händelsen.

Den här typen av händelser får effekt, menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det är klart det påverkar. Det kan vara genom att röstviljan påverkas för de väljare vars parti det gäller. Eftersom valdeltagande är lägre i Europaparlamentsvalet är mobilisering viktigare nu jämfört med ett riksdagsval. Trogna anhängare kan bli lite mindre fasta i tron och då tappa lusten att gå och rösta.

SD mobiliserar

Men i Sverigedemokraternas fall verkar effekten vara den motsatta. SD brukar ha svårt att mobilisera väljare till Europaparlamentsvalet. Partiet får 18,9 procent i mätningen. Skandalen kring Peter Lundgren och det faktum att partiet är hårt ansatt av bland annat Socialdemokraterna, gör att SD-väljarna mobiliserar i större utsträckning, enligt Toivo Sjörén.

– SD:s väljare verkar snarare mer motiverade att rösta så det är en balansgång när en skandal får negativ effekt.

Henrik Ekengren Oscarsson är inne på samma linje.

ANNONS

– Det är väl det som är skillnaden mellan SD och KD i det här fallet. Granskningen av Lars Adaktusson kan få KD:s väljare att bli lite mer avvaktande medan granskningen av Peter Lundgren kan få SD-väljarna att bli uppeldade och ilskna över hur de tycker partiet behandlas i medierna.

Samtidigt är det fortfarande många väljare som uppger att de ännu inte har bestämt sig. Med två dagar kvar till valet säger 26 procent av de tillfrågade att de ännu inte satt ner foten i frågan om vilket parti som får deras röst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS