Alla varnar för partier som dem – det kommer att gynna SD

Flera partier ser kampen mot nationalism och populism som en av EU-valets viktigaste frågor. Ja, de hoppas alltså att SD ska så få röster som möjligt. Man kan väl konstatera att det är en hållning som brukar gynna just SD.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Under valrörelsen förra året sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han inte behövde göra så mycket – de andra partierna gjorde jobbet åt honom.

Det är nog en sanning som gäller även för EU-valet.

LÄS MER:Peter Lundgren (Sd) vill förändra EU från insidan

SD kommer att växa

SD fick knappt tio procent av rösterna i EU-valet för fem år sedan. Vi kan nog utgå ifrån att de kommer att växa trots att eller möjligen tack vare – eller kanske till och med oavsett om – de andra partierna ägnar hela valrörelsen åt att tala om faran med ökad populism och nationalism eller ej.

Och där de andra partierna ser en allt högre rest varningsflagga ser Sverigedemokraterna positiva tecken. Att de nationalistiska och EU-kritiska partierna går framåt på bred front i flera europeiska länder är så goda nyheter för SD att de inte längre driver frågan om ett svenskt utträde.

ANNONS

Nu kan man visserligen tänka sig att partiet svängt i frågan om ett svenskt utträde delvis av inrikespolitiska skäl: att inte längre vara emot EU är ett sätt att närma sig M och KD och därmed drömmen om ett konservativt block i svensk politik.

Vill montera ned inifrån

Men det är också så att SD numera ser möjligheter att stanna kvar och förändra EU inifrån, i riktning mot det man ser som "grundtanken, med självständiga nationer som samarbetar i de frågor där vi behöver det", som toppnamnet Peter Lundgren uttryck saken i intervjuer.

Konkret handlar det om att de vill att medlemsstaterna ska få en stärkt vetorätt och större möjligheter att stoppa förslag som ska ge EU mer makt. Samt att länderna ska få större möjligheter att stå utanför delar av EU-samarbetet. Partiet vill också begränsa EU:s makt att bestämma över sådant som skatter, arbetsmarknad och sociala frågor.

Allt talar för att både SD och andra nationalistiska partier kommer att vinna mark i valet. Hur mycket inflytandet det leder till är däremot oklart. De EU-kritiska partierna i parlamentet är splittrade och uppdelade i tre olika grupper – och från Sverigedemokraterna har budskapet varit solklart: de vill inte ha med partier som samarbetar med Ryssland att göra. Även om det minskar möjligheterna att förändra EU i deras riktning.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS