Hamnstrejk avblåst – parterna sluter nytt avtal

Den hamnstrejk som aviserades i flera svenska hamnar i samband med den infekterade hamnkonflikten har blåsts av. Parterna ska, i sista minuten, kunnat sluta ett avtal som bland annat ger Hamnarbetarförbundet rätt att organisera sig lokalt.

ANNONS
|

Parterna har tecknat ett så kallat andrahandsavtal, något som innebär att Hamnarbetarförbundet får organisatoriska rättigheter och rätt att bland annat utse skyddsombud .

– I och med detta har alla stridsåtgärder blåsts av och Hamnarbetarförbundet ger oss en heltäckande fredsplikt, säger Joakim Ärlund, vd för Sveriges hamnar.

"Hade varit skadligt för Sverige"

Avtalet innebär ett slut på en segdragen konflikt mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarna. Tvisten handlade bland annat om att fackföreningen vill ha lokal förhandlingsrätt på arbetsplatserna. Något som arbetsgivarna tidigare vägrat eftersom den rätten redan fanns hos Transportarbetarförbundet.

Det nya avtalet innebär fortfarande att det är Transportarbetarförbundets avtal som gäller men att Hamnarbetarförbundet får fackliga rättigheter som man inte har haft tidigare.

ANNONS

– Det här känns jätteskönt att konflikten har löst sig. En konflikt som hade kunnat bli väldigt kostsam för Sverige om den fortsatt, säger Joakim Ärlund.

Innan medlarna lyckades få parterna att komma överens hade Hamnarbetarförbundet aviserat om full strejk vid midnatt på ett 20-tal svenska hamnar, däribland Göteborgs hamn. Men vid halv sex-tiden på tisdagen kunde man alltså blåsa av strejken.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbudet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarorganisationen Transportföretagen i en skriftlig kommentar.

Facket: Generationers kamp

Erik Helgeson, som är styrelseledamot i Hamnarbetarförbundet, ser det slutna avtalet som smått historiskt.

– Det fanns så många som sa till oss att arbetsgivarna skulle knäcka oss, men sammanslutningen i förbundet har varit helt fantastiskt, säger han.

Enligt honom har det handlat om tre skrivningar i förslaget till avtal som satte käppar i hjulet för att fackförbundet skulle kunna acceptera avtalet. När medlarna nu lade fram ett förslag som strök en av skrivningarna, det som skulle begränsa Hamnarbetarförbundets rätt att organisera sig lokalt, var det grönt ljus.

– Det känns helt otroligt, jag blev helt chockad när arbetsgivarna sa ja, säger han.

ANNONS

Anders Möller, vice ordförande i Hamnfyran i Göteborg, kallar också avtalet historiskt.

– Det här är vad generationer innan oss kämpat för sedan Hamnarbetarförbundet grundades. Det är fantastiskt, säger han.

Svårförståelig överenskommelse

Peter Winstén är avtalssekreterare vid Transportarbetarförbundet och ger inte upp hoppet om att Hamnarbetarförbundet ändå ska bli en del av Transport i framtiden.

– Jag har inte sett överenskommelsen men som jag förstår det handlar det fortfarande om en hängavtal till vårt avtal och det är vi som får förhandla först och det är bättre att vara en part som förhandlar än två. Nu får analysera konsekvenserna av detta, säger han.

Men enligt Erik Helgeson från Hamnarbetarförbundet ger det slutna avtalet en signal till övriga delar av arbetarrörelsen.

– Den visar att man kan trotsa oddsen och alla experter, trots att man är vanliga arbetare. Våra medlemmar längtar tillbaka till vardagen nu. Och få göra ett jobb som vi älskar, säger han.

ANNONS