Mobiltelefonen är en sömntjuv.
Mobiltelefonen är en sömntjuv. Bild: Stefan Berg

Sex tips för bättre nattsömn

För mycket kaffe, stress och för lite motion är bara några anledningar till att vi sover sämre. Lösningen är att se över hela livet. När Ludger Grote, överläkare på Sahlgrenska, möter patienter med problem att sova på natten, frågar han först hur deras dagar ser ut.

ANNONS
|

Att det är farligt att inte sova tillräckligt vet vi redan. Ändå sover vi allt mindre. Det finns så mycket annat som lockar och hur vi lever påverkar sömnen mer än vi förstår. En klassisk sömntjuv är mobiltelefonen, men också tv:n.

– För de människor som sover gott och inte har sömnproblem eller sömnbrist är det oproblematisk att titta på tv i sängen. Men om man gör det, så ska man inte undra varför man somnar för sent. Ljusexponering kan förhindra frisättning av Melatonin som styr vår dygnsrytm, säger Ludger Grote, överläkare på sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska.

Ludger Grote, överläkare på sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska.
Ludger Grote, överläkare på sömnmedicinska avdelningen på Sahlgrenska. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Det finns fler orsaker till sömnproblem, som för mycket kaffe, snus, alkohol och för lite aktivitet eller motion under dagen. När Ludger Grote träffar patienter som sökt sig till honom för sömnstörningar, ber han dem att se över hela sin livssituation.

ANNONS

Vad kan vi göra för att få bättre sömn?

– Jag brukar ofta fråga hur livet ser ut, för att förstå hur deras dag ser ut. Jag försöker belysa växeleffekterna mellan dagens aktivitet och sömnfunktionerna.

När ska man söka hjälp för sina sömnproblem?

– När sömnlösheten blir kronisk, när helgerna och även semestern inte leder till en bättre sömn. Om man sover jättebra under helgen och på semestern, men inte under arbetsveckan – då få man fundera på vad som är fel på arbetssituationen, och försöka påverka den så att den goda sömnen kan komma även då, säger Ludger Grote.

Han fortsätter: Man ska söka hjälp om man inte känner sig utvilad och kan somna ofrivilligt, även efter sju till åtta timmars regelbunden sömn. När man är översömnig – man somnar på möten, regelbundet framför tv:n, eller direkt när man kommer hem – trots åtta timmars nattsömn. Vid ett antal sömnstörningar kan man somna bakom ratten på morgonen eller på väg hem på eftermiddagen trots att man inte har sömnbrist.

LÄS MER:Därför kan långvarig sömnbrist leda till döden

LÄS MER:Så fixar du lyckliga slut på dina mardrömmar

LÄS MER:Hemligheten bakom den perfekta tuppluren

Ludger Grotes sex bästa sovtips:

- Skapa balans i livet (stressnivå, fysiskt aktivitet, avslappning, sociala kontakter, glädje och skratt)

- Avsätt tillräckligt tid för sömn

- Ta reda på ditt eget sömnbehov. Hur många timmars sömn behöver just du för att vara pigg och kunna hålla dig vaken hela dagen utan att bli sömnig?

- Undvik att överkonsumera kaffe, alkohol eller snus

- Använd inte mobilen i sängen och titta inte på tv i sovrummet

- Kämpa aldrig för din sömn, då har du redan förlorat. Få inte panik över att du inte somnar. Dels går det inte att somna då, dels klarar man några dagar med mindre eller sämre sömn.

Då ska du söka hjälp:

- Är sömnproblemen långvariga?

- Blir problemen inte bättre när du är ledig - inte ens på semestern?

- Är du översömnig och somnar på möten eller bakom ratten?

- Somnar du alltid när du sitter framför tv:n även som du sovit ordentligt på natten?

I första hand vänder man sig till sin vårdcentral, därifrån kan man få remiss till sömnmedicinska vårdenheter på regionsjukhus eller specifika specialistmottagningar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS