David Lega kommunalråd i Göteborg och andranamn på KD:s lista inför EU-valet.
David Lega kommunalråd i Göteborg och andranamn på KD:s lista inför EU-valet. Bild: Anders Ylander

David Lega: "Jag är en sån som hade legat inlåst där"

David Lega är en av alla de som reagerat på GP:s reportage om de svåra livsvillkoren för funktionsnedsatta på specialinstitutionen Demir Kapija i Makedonien.
– Bland det värsta jag läst, säger han. Jag är själv en sån som hade hamnat där.

ANNONS
|

GP:s rapportering om de omänskliga förhållandena på en specialinstitutionen för funktionsnedsatta i Makedonien väcker starka känslor.

David Lega säger att det är bland det värsta han läst.

– Jag klarade inte av att läsa allt i ett svep utan fick ta det lite bit för bit och lägga ifrån mig det en stund. Det berör på så många olika plan. Givetvis i min yrkesroll som politiker och som medmänniska. Men också för att jag är helt övertygad om att jag själv är en sån som skulle ha legat där inlåst.

– Och bilderna. När man ser killen som äter från golvet. Jag äter själv så, direkt från tallriken.

ANNONS
Tom, som bott på institutionen i Demir Kapija sedan han var liten grabb, får sin tallrik serverad direkt på golvet. Hans rygg är missbildad och han har en CP-skada. Utan hjälpmedel, är han hänvisad till att leva sitt liv på golvet.
Tom, som bott på institutionen i Demir Kapija sedan han var liten grabb, får sin tallrik serverad direkt på golvet. Hans rygg är missbildad och han har en CP-skada. Utan hjälpmedel, är han hänvisad till att leva sitt liv på golvet. Bild: Robin Aron

Fått stöd och hjälp

David Lega föddes utan muskler i armar och ben och har en svår funktionsnedsättning. I dag är han kommunalråd i Göteborg och andranamn på KD:s lista inför EU-valet. Han är också en välkänd paralympier och har slagit flera världsrekord i simning.

– Det är enbart tack vare att jag fått det stöd och den hjälp jag behöver som jag har kommit dit jag är i dag. Jag har gått från att vara en som bara behöver hjälp till att kunna hjälpa andra i samhället.

På Facebook skriver David Lega: "Jag har själv sett flera hemska institutioner när jag rest, men det här är bland det värsta jag läst om. EU måste kunna kräva att kandidatländer upprätthåller grundläggande mänskliga rättigheter. Fruktansvärt."

"EU har ett stort ansvar"

Han poängterar att det är viktigt att förhållandena uppmärksammas för att öka medvetenheten om hur verkligheten ser ut och för att ta avstånd från hur en del länder i dag behandlar funktionsnedsatta.

Makedonien är kandidatland till EU, och här har EU ett stort ansvar att ta, anser David Lega: Unionen måste tydligt göra klart att det inte är aktuellt med ett medlemskap för landet så länge medborgarnas grundläggande mänskliga rättigheterna inte tillgodoses.

– Det gäller vare sig man är förtryckt och förnedrad på grund av funktionsnedsättning, sexualitet eller tro.

ANNONS

Vill visa att det finns hopp

Och det handlar inte enbart om ekonomi, slår han fast.

– Det handlar om medmänsklighet. Om inställning och vilja. Hur ska den som aldrig blivit bemött med ett leende och värme kunna utvecklas som människa? Ett värdigt bemötande kostar inga pengar.

David Lega säger att han kommer att besöka institutionen i Makedonien så fort som möjligt om han kommer in i EU-parlamentet – för att visa att det går att komma vidare som funktionsnedsatt om man ges rätt förutsättningar.

– Jag kan visa att det finns hopp för sådana som mig. Tack vare min funktionsnedsättning kan jag göra något gott.

Stor respons från läsare

GP:s publiceringar om förhållandena på institutionen har lett till att flera personer anmält intresse för att arbeta som volontärer för Loza Foundation, den svenska organisationen som genomför konkreta projekt för de boende på plats i Demir Kapija. Många har hört av sig till Sabina Grubbeson från Loza Foundation.

Sabina Grubbeson från organisationen Loza Foundation. .
Sabina Grubbeson från organisationen Loza Foundation. . Bild: Robin Aron

– Människor tror knappt det är sant, säger hon. De frågar om det är något de kan göra. Man lämnar bidrag och frågar efter föreläsningar.

Inlägg på sociala medier vittnar också om människor ilska och frustration över att det finns de som tvingas leva under så svåra förhållanden i dagens Europa:

ANNONS

"Våra djur har det bättre". "Helt ofattbar misär." "Tack för att ni belyser den hemska tillvaron för denna utsatta grupp".

Läs reportaget från Makedonien:

Fakta: Funktionsnedsatta i Makedonien

GP har besökt Makedonien och i en serie artiklar och reportage skildrat förhållandena på en institution för funktionsnedsatta i det lilla samhället Demir Kapija.

Över 200 personer lever här i svår misär. Många har kommit dit som små barn och lever hela sitt liv inne på institutionen. De få som jobbar på institutionen hinner inte med sitt jobb.

Det är kargt och kallt. Kackerlackor på väggarna. Järnsängarna är rostiga. Madrasser är skitiga, många har inte ens underlakan. De sanitära förhållandena är under all kritik. Det saknas dörrarna till toaletterna, många är trasiga. Använda blöjor och andra sopor kastas ned på golvet på bottenplanet.

Enligt ett regeringsbeslut ska institutionen avvecklas och ersättas av moderna gruppboenden. Men det tar tid och enligt de ansvariga saknas tillräckliga resurser. Det kan ta åtta år innan alla kan få ett nytt boende.

Barn prioriteras i processen och sedan i slutet av förra året är ingen av de boende på den gamla institutionen under 18 år.

EU och Makedonien:

Makedonien är ett kandidatland till EU. Men ett medlemskap har bromsats av en namnstrid med Grekland, som krävt att landet byter namn innan medlemskap i EU kan bli aktuellt. Grekerna hänvisade till att namnet Makedonien tillhör det grekiska kulturarvet.

Det makedonska parlamentet röstade ja till det nya namnet Nordmakedonien den 11 januari. i år. Två veckor senare godkände även det grekiska parlamentet namnbytet.

Enligt svenska UD används än så länge namnet Makedonien inom Sverige. I EU- och FN-sammanhang används namnet Fyrom (the former Yugoslav Republic of Macedonia).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS