Rekonstruktion Utøya visas i Berlin

Dokumentären Rekonstruktion Utøya är uttagen till filmfestivalen i Berlin. Där visas den i sektionen Generation, som särskilt riktar sig till unga. "Just det tycker jag är extra roligt" säger regissören Carl Javér.

ANNONS
|

När nomineringarna till årets Guldbaggegala i förra veckan tillkännagavs visade det sig att Carl Javérs starka film Rekonstruktion Utøya har en chans att prisas både som bästa dokumentär, och för sin regi.

– Det är jätteroligt, väldigt kul att vår film kan bli bästa dokumentär, säger regissören Carl Javér:

–Att de uppmärksammar regin tycker jag ändå är lite speciellt, eftersom det vad jag vet är första gången som en dokumentärfilm nomineras för sin regi. Det ligger i tiden att Guldbaggejuryn tänker om. Publiken idag tänker inte så mycket på om det är en dokumentär- eller spelfilm. De verkar mest intresserade av bra historier. Och dokumentären behöver inte heller alltid vara film där någon följer någon, eller något, med en kamera. Det kan lika gärna röra sig om att regissera människor i rollen som sig själva, om jag säger så. Det har vi sett flera exempel på den senaste tiden, fortsätter han.

ANNONS

LÄS MER:Rekonstruktion Utøya går under huden

I filmen Rekonstruktion Utøya möter vi Rakel, Mohammed, Jenny och Torje – fyra överlevande efter det fascistiska terrorattentatet utanför Oslo. Nu träffas de igen, i en tom filmstudio i Nordnorge. Tillsammans med 12 andra ungdomar återvänder de i minnet till den 22 juli 2011. Med hjälp av de andra unga som inte var där rekonstruerar de framför kameran vad de varit med om, och får samtidigt en chans att bearbeta sina minnen.

Följer de medverkande i filmen med till Berlin?

– Ja Jenny har redan tackat ja, och vi har skickat ut förfrågningar till alla. Jag hoppas att de andra också har möjlighet att följa med. Det vore fint att ge dem något tillbaka efter allt som de har gett oss i form av känslor, minnen och uppriktighet.

LÄS MER:De rekonstruerar Utøya på nytt i sin film

Filmens rekonstruktioner kommer också att bevaras för eftervärlden?

– Ja det stämmer. Varje rekonstruktion är 16 timmar lång, så allt det vittnesmaterialet kommer att samlas och deponeras till Nasjonalbiblioteket i Oslo, för att finnas kvar för framtiden. Meningen är att folk ska kunna gå tillbaka och titta på vad som egentligen hände.

Hur ser du på att filmen visas just i Berlin?

– Det blir en fin start. Filmen har visats i Norden, nu får den en skjuts genom att visas på en så stor festival när den ska ut i Europa. Det passar också bra med en tysk kontext, eftersom Rekonstruktion Utøya har en politisk udd som riktas mot fascismen.

ANNONS

Guldbaggegala och filmfestivalhäng - i Göteborg och Berlin. Vad händer efter det?

– Jag och producenten Fredrik Lange håller på att utveckla flera nya projekt. Bland annat skriver jag manus till en fiktionsfilm baserad på en verklig västsvensk händelse. Berättelsen har alltså utspelat sig i här i våra trakter. Mer än så vill jag inte riktigt säga i nuläget.

ANNONS