Så äter du julgodis med godare samvete

Kvantiteten godis som slinker ner kring jul kan göra att man känner sig... sisådär. Men med lite vaksamhet går det åtminstone att hålla klimatsamvetet rent efter ett besök vid godishyllan. Allra enklast är det så klart om man tillverkar snasket själv.

ANNONS
|

Allt fler försöker undvika livsmedel med palmolja. Bakgrunden är bland annat att regnskog huggs ner för att ge plats åt palmoljeplantager, vilket tränger undan såväl människor som djur- och växtarter. Skövlingen bidrar också till ökade utsläpp av växthusgaser.

Som konsument kan det dock vara snårigt att ta sig fram i palmoljedjungeln. När bland andra Allas nyligen publicerade en lista över julgodis utan palmolja stod Cloettas skumtomtar, Juleskum, överst. På lådan vi inhandlade till vårt test fanns dock palmolja med i innehållsförteckningen. Det beror enligt Cloetta på att de tidigare haft den kritiserade ingrediensen i godisets ytbehandlingsmedel.

"Vi har valt att använda upp kvarvarande förpackningsmaterial, vilket är tillåtet att göra under en begränsad tid. Det utgör ingen hälsorisk att 'överdeklarera' palmoljan och dessutom kan vi göra en insats för miljön genom att inte bara kasta materialet", skriver deras pressansvariga Helena Anton i ett mejl.

ANNONS

LÄS MER:Test: Julens bästa skumtomtar enligt blivande tandläkarna

Gör själv

Dessutom pekar många livsmedelstillverkare på att de använder certifierad palmolja – men vad det egentligen innebär är långt ifrån självklart. Det finns flera olika certifieringar och de tillskrivs olika vikt av olika aktörer. Exempelvis har Världsnaturfonden varit med och tagit fram den största certifieringen, RSPO, men enligt Greenpeace är märkningen ingen garanti för att palmoljan är "producerad på ett hållbart sätt."

Vill man vara helt säker på vad julgodiset innehåller är det således enklast att tillverka det själv. Nedanstående recept är hämtade ur kokboken Eat Good – Recept som förändrar världen. Upphovsmakare är bland andra Johan Rockström, professor i miljövetenskap och chef för Stockholm Resilience Centre, och Gunhild Stordalen, medgrundare till The Stordalen Foundation som stöder forskning om klimat och miljö. Enligt kokboksförfattarna tar recepten hänsyn till "både hållbarhet och hälsa".

LÄS MER:Så mycket palmolja innehåller biodieseln

Dadelkonfekt

40-50 bitar

• 5 dl salta cashewnötter (250 g)

• 2 dl havregryn

• 1 dl kokosolja + 2 msk + 1 tsk

• 2 msk lönnsirap

• 250 g urkärnade, mjuka dadlar

• 1 dl kakao

• 100 g mörk choklad

• kakaonibs

Gör så här:

Mixa nötter och havregryn till smulor. Smält 1 dl kokosolja och lönnsirap. Häll över det i mixern och kör tills det blivit en deg.

ANNONS

Tryck ut degen i en form, cirka 20 x 20 centimeter. Ställ kallt.

Mixa dadlarna släta tillsammans med kakao. Smält 2 msk kokosolja och häll det i mixern. Bred ut blandningen på nötbottnen. Låt stå kallt i cirka 1 timme.

Skär kakan i små bitar. Smält chokladen tillsammans med 1 tsk kokosolja över vattenbad eller i mikro. Doppa kakbitarna i chokladen. Strö kakaonibs över. Låt stelna.

Förvara dadelkonfekten i kylen tills den ska serveras. Den går även bra att frysa.

Puffgodis

Cirka 50 bitar

• 7 dl valfria puffar, t ex bovete eller dinkel

• 3 dl melon- eller solroskärnor

• 2 dl skalade pistaschnötter

• 2 dl honung

• 280 g jordnötssmör

• 1 tsk flingsalt

• 50 g mörk choklad

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Smält honung och jordnötssmör under omrörning. Rör ner det i bunken och rör om väl. Smula ner flingsaltet.

Tryck ut degen väl i en form, cirka 30 x 40 centimeter. Låt stelna i kyl minst en timme. Skär i bitar.

Smält chokladen. Doppa rutorna i chokladen, eller ringla den ovanpå.

Citronfromage

6 portioner

• 3 äggvitor

• 1 burk kokosmjölk (400 g)

ANNONS

• 1 krm äkta vaniljfrö

• finrivet skal av 1 stor citron och saft av en halv

• 1 dl agavesirap

Gör så här:

Vispa äggvitorna hårt.

Vispa den fasta delen av kokosmjölken tillsammans med vaniljfröna till en luftig grädde.

Vispa ner citronskal- och saft samt agavesirapen. Vänd ner äggvitorna, försiktigt men väl. Fördela fromagen i sex glas. Ställ kallt i minst tre timmar – gärna över natten.

Julgodis utan palmolja

• Cloettas Julenisse

• Marabous Noblesse

• After Eight från Nestlé

• Toblerone

• Gammaldags Bravo-kola från Polkapojkarna

• Chokladtomtar från Friedel

• Chokladaskar från Valrhona

• Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer

• Anthon Berg marsipanbröd

Källor: Cloetta, Allas

LÄS MER:Goda tilltugg till glöggminglet

LÄS MER:Mia Gahne: Glöggmys med spännande tillbehör

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS