Kulturprofilen Jean-Claude Arnault anländer till rättegången i  Svea hovrätt. Han fälldes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, men överklagade fängelsedomen.
Kulturprofilen Jean-Claude Arnault anländer till rättegången i Svea hovrätt. Han fälldes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, men överklagade fängelsedomen. Bild: Jonas Ekströmer / TT

Arnault får förlängt fängelsestraff

Hovrätten dömer den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault för två våldtäkter. Straffet förlängs till två år och sex månaders fängelse. Domen kommer dock att överklagas.

ANNONS
|

Svea hovrätt slog på måndagen fast att Jean-Claude Arnault gjort sig skyldig till ytterligare en våldtäkt. Övergreppet ska enligt domen ska ha ägt rum i december 2011.

Den 72-årige Arnault döms därmed för två fall av våldtäkt, och hans straff förlängs till två år och sex månaders fängelse.

Det är en skärpning av tingsrättens dom.

I början av oktober dömdes han av tingsrätten i Stockholm till två års fängelse. Domen avsåg då ett fall av våldtäkt mot en kvinna i Stockholm för sju år sedan.

LÄS MER:Det är över för Arnault – men inte för oss

Domen överklagades av Jean-Claude Arnault, som ville att den skulle hävas. Även åklagaren och den målsägande kvinnan överklagade domen, men av andra skäl. De såg helst att kulturprofilen dömdes för ytterligare en våldtäkt.

ANNONS

Går på åklagarens linje

Hovrätten har nu beslutat sig för att gå på åklagarens linje:

”Det är ställt utom rimligt tvivel att Jean-Claude Arnault har genomfört ett samlag med målsäganden varvid han otillbörligen utnyttjat att hon på grund av sömn befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd. Jean-Claude Arnault döms därför även för våldtäkt den 2–3 december 2011 i enlighet med åklagarens påstående i gärningsbeskrivningen i åtalspunkten 2”, skriver hovrätten i sin dom.

LÄS MER:Arnault överklagar våldtäktsdom

– Det hovrätten säger i domen är att den tilltalade har haft uppsåt genom att den tilltalade avsiktligen har agerat med våld, säger Lars Dirke, hovrättens ordförande, till TT.

Akademiledamoten Katarina Frostenson, som är gift med Jean-Claude Arnault, vittnade till hans fördel i hovrätten. Frostenson kallades som ett så kallat karaktärsvittne, något som är ovanligt i svenska domstolar.

– Det är bevisning som tar sikte på förhållande som ligger lite grann vid sidan av händelserna i det här ärendet. Den får bara indirekt betydelse, säger Lars Dirke, om Katarina Frostensons vittnesmål.

"I dag har rättvisa segrat"

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är nöjd med domen.

"I dag har rättvisa segrat", skriver hon i en kommentar till TT.

"Min klient känner stor tacksamhet och är väldigt lättad över hovrättens dom. Hon finner inga tillräckliga ord. Att få upprättelse innebär också att min klient äntligen kan gå vidare i livet", fortsätter hon.

ANNONS

Hon menar att domen inte bara är viktig för hennes klient.

"I dag är jag övertygad om att många kvinnor känner upprättelse och rättvisa och en tro på rättsväsendet. Domen är både rättvis och modern", skriver hon i sin kommentar.

LÄS MER:Horace Engdahl pekar på den verkliga skandalen

Fotografen och regissören Jean-Claude Arnault har starka kopplingar till Svenska Akademien och har länge bedrivit kulturverksamhet i Stockholm.

Under #metoo-rörelsen trädde 18 kvinnor fram i Dagens Nyheter och vittnade om sexuella övergrepp, och pekade ut Jean-Claude Arnault som förövare. Själv tillbakavisar han dessa anklagelser och anser sig oskyldig på alla åtalspunkter.

Överklagar domen

Arnault kommer, enligt sin advokat, att överklaga Hovrättens dom.

– Han är på allvar bestört, förvånad, uppriven och ledsen, säger Björn Hurtig till SVT Nyheter.

Han hoppas att ny bevisning ska framkomma och att Högsta domstolen ska fatta beslut om att skicka tillbaka målet till hovrätten.

– Vad som har hänt under det här arbetet är att jag har pratat med en massa människor som säger att de har en annan syn på saken, men att de vågar inte träda fram för att det är ett sådant extremt tryck på det här målet. Nu ska jag försöka få de här människorna att träda fram, säger han.

ANNONS

Svenska Akademien kommenterar inte domen mot kulturprofilen.

– Vi har ingenting att säga eftersom det här inte är kopplat till Akademien. Men rättvisan måste ha sin gång, vi har respekt för det, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson, till TT.

ANNONS