Varje år sjukskrivs tusentals svenskar för ryggont och varje år opereras runt 2 500 för diskbråck.
Varje år sjukskrivs tusentals svenskar för ryggont och varje år opereras runt 2 500 för diskbråck. Bild: Thomas Winje

Tusentals sjukskrivs varje år för ryggont

Ryggont innebär inte bara lidande för den drabbade utan också stora kostnader för samhället. Nästan 950 personer i Västra Götaland var sjukskrivna för ryggont i slutet av andra kvartalet i år.

ANNONS
|

Vid halvårsskiftet 2018 hade 5 317 personer ett pågående sjukfall med diagnosen ryggvärk hos Försäkringskassan. 945 av dem i Västra Götalands län. Året innan var siffran 1137 för länet, och året innan det, 2016, var antalet 1 311.

LÄS MER:Han botade sitt eget diskbråck – på tre dagar

Genom sitt kollektivavtal har mer än 4,7 miljoner svenskar minst en AFA-försäkring. Att ryggsjukdom är vanligt blev tydligt då bolaget nyss tittade närmare på statistiken för 2017. Bland manliga privatanställda arbetare var ryggont det vanligaste skälet till att man fick ersättning för sjukdom. För kvinnor var det det tredje vanligaste.

– Jag är inte direkt förvånad utan ryggont brukar vara ett av de vanligaste problemen vid sjukskrivningar för män inom LO-kollektivet, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen AFA Försäkring.

ANNONS

Den typiska kvinnan som får ersättning för sjukdom från sin kollektivavtalade försäkring jobbar inom handeln, är 53 år och har drabbats av stress. Den typiska mannen är en 60-årig metallarbetare som lider av en ryggsjukdom.

– Varför det är så vet vi inte, men troligtvis är det så att det är svårare att gå tillbaka till jobbet för en metallarbetare med ryggont än en tjänsteman, säger Weigelt.

Runt 2 500 personer opereras årligen för diskbråck, enligt AFA Försäkring.

Ryggsjukdom i topp

Vanligaste orsakerna till sjukskrivning hos privatanställda som fick ersättning för sjukdom från AFA försäkring 2017.

Kvinnor:

1. Stressjukdom

2. Förstämningssyndrom (exempelvis depression)

3. Ryggsjukdom

Män:

1. Ryggsjukdom

2. Ledsjukdom

3. Sjukdom i mjukvävnad

Källa: AFA Försäkring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS