Kyrkan öppnar upp för de som behöver stöd

I Falkenbergs kyrka hölls en aftonbön under kvällen. Flera hade samlats för att tända ljus och söka gemenskap i det ofattbara som drabbat samhället.
– Vi kommer att ha öppet hela helgen för dem som vill komma hit, säger Anki Lidén, diakon i Falkenbergs pastorat.

ANNONS
|

Från orgeln ljuder psalmen Tryggare kan ingen vara. Mackor och kaffe har dukats fram på ett bord och i kyrkbänkarna sitter besökare med ytterjackor på. Blickar är sänkta. Armar håller om ryggar. I kyrkraden längst fram tittar en blond pojke nyfiket ut över kyrkrummet.

– Det är min son. Han har downs syndrom och är två år äldre än Dante.

Elisabeth Dahlberg är inte bara församlingspedagog i Falkenbergs kyrka utan också medlem i Svenska Downföreningen.

– Vi som är föräldrar till barn med downs syndrom och som är med i föreningen brukar säga att vi delar en hemlighet om våra underbara barn som bara vi förstår. Dante är även vårt barn och vi kan på ett alldeles särskilt sätt känna för föräldrarna i denna svåra stund, säger hon.

ANNONS

– De allra flesta av oss vet vad det innebär att ett barn försvinner. Min son har försvunnit vid fyra olika tillfällen. Men i högst två timmar innan man hittade honom. Det är vanligare att barn med den här diagnosen rymmer.

LÄS MER:Polisen har hittat död person – tros vara Dante

Ger stöd till de som behöver

Som församlingspedagog kommer hon tillsammans med sina kollegor att finnas på plats i kyrkan under helgen för den som behöver stöd.

– Det är oerhört viktigt att få mötas och gråta tillsammans, kramas och dela den här sorgen. Det är jätteviktigt att bearbeta allt som hänt.

Anki Lidén som strax ska hålla i aftonbönen har inte ett färdigt manus. Det har bara gått två timmar sedan beskedet om att man funnit en pojke och att det med största sannolikhet är Dante. En aftonbön var inplanerad sedan tidigare men nu blir det annorlunda, menar hon.

– Jag är ganska tagen av alltihop. Folk har börjat komma hit nu under dagen. De vill tända ljus, sitta i tystnad och tänka. Att söka gemenskap är viktigt och att finnas till för varandra är viktigt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS