Cirkus Cirkör.
Cirkus Cirkör. Bild: Marie Hebelius Svahn/Hallands Nyheter

Regionen vill ge cirkus samma status som teater

Stora Teatern och Cirkus Cirkör har fått 750 000 kronor från Västra Götalandsregionen för en cirkussatsning. Förhoppningen är att det ska vara ett första steg i att ge cirkus samma status som teater och dans.

ANNONS
|

Kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat att satsa på ett pilotprojekt vid namn Cirkus i Väst. Det är ett samarbeta mellan Stora Teater och Cirkus Cirkör.

Pengarna ska gå till en föreställning som ska turnera på scener i regionen. Därtill ska både ett nätverk av scener, artister och arrangörer etableras och den pedagogiska verksamheten för barn och unga utvecklas.

En gränsöverskridande konstform

Satsningen fokuserar dock inte på den klassiska cirkusen, som kanske för tankar till djurtämjare och vattensprutande clowner. Istället handlar det om den form som kallas för samtida cirkus eller nycirkus. En akrobatisk konstform som gör ett mer konstnärligt anspråk.

LÄS MER:Förslaget som ska rädda Truckstop Alaska

Martin Hansson är teaterchef för Stora Teatern, en av landets mest aktiva cirkusscener. Han förklarar varför de vill satsa mer på cirkusen.

ANNONS

– Det känns som en väldigt samtida konstform. Sen är den gränslös, i och med att den fungerar oberoende språk. På Stora Teatern har vi haft många internationella gästspel, från så långt bort som Kambodja, och det fungerar jättebra.

Ska ge arbetstillfällen

Från regionens sida håller man med. Marianne Söderholm är regionutvecklare för scenkonst och menar att nycirkusen är en bubblande konstform med stor potential.

– Och vi har redan i dag en del aktörer som är aktiva i regionen, men som inte har haft så goda förutsättningar. Det har varit mycket ideell verksamhet, säger hon.

LÄS MER:Så blir Göteborgs nya kulturhus

Pilotprojektet håller på fram till hösten 2019. Då är tanken att Stora Teatern och Cirkus Cirkör ska hinna göra ett omfattande förarbete. Sedan finns möjligheten att satsningen förlängs och blir mer långsiktig.

– I slutänden handlar det om att bidra till att artister som håller på med cirkus kan leva och verka här. Det handlar ytterst om arbetstillfällen, säger Martin Hansson.

Vill se mer cirkusskola

Även när det gäller den pedagogiska verksamheten hoppas han på förbättringar. I dag har Stora Teatern cirkusskola tre dagar i veckan. Även på andra håll i regionen finns det cirkusskolor, men teaterchefen vill se mer.

LÄS MER:Göteborg ger minst till kulturskapare

– Med cirkusen upptäcker barn och ungdomar vad de kan. De lär sig hur deras kroppar fungerar, utvecklar motorik och balans. Sen lär de sig vikten av samarbete och tillit. För är man inte på rätt ställe kan det ske väldigt allvarliga olyckor, säger Martin Hansson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS