Ford får inte heta Ford

När paret Kendrick i Sävedalen gav sin son namnet Ford i förnamn blev det kalla handen av myndigheterna. Men sista ordet är inte sagt. Högsta förvaltningsdomstolen ska nu pröva om namnet är så olämpligt som tidigare instanser tycker.

ANNONS
|

Joeseph Kendrick och Ingrid Bergström Kendrick är bosatta i Sävedalen i Partille utanför Göteborg och fick sitt första barn för ett år sedan.

– Han har precis börjat förstå att han är en person som heter Ford och när man frågar "Var är Ford" så pekar han på sig själv. Det skulle bli konstigt för honom att byta namn nu, säger Ingrid Bergström Kendrick.

Som många andra letade hans föräldrar namn på nätet och fastnade båda två för Ford.

– Sedan när vi fick reda på att Ford fanns som förnamn inom Joesephs familj tyckte vi att det passade ännu bättre. Jag skulle förstå det om det var ett jättekonstigt namn, men det är det ju inte och vi hade ingen tanke på att det inte skulle gå igenom. I så fall hade man ju kunnat tänka om tidigt och undvikit att behöva ge sig in i en namnstrid, säger hon.

ANNONS

"Överraskad och chockad"

Joeseph Kendrick hade inte heller kunnat föreställa sig att sonens namn inte skulle duga.

– Jag blev överraskad och chockad för i Kanada finns Ford som både förnamn och efternamn där även mitt efternamn finns som förnamn. Men nu när vi efter en lång väntan äntligen fått besked att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp fallet känns det ändå lite hoppfullt, säger han.

LÄS MER:Vanligaste tilltalsnamnen på nyfödda

Både skatteverket, förvaltningsrätten och kammarrätten har alltså sagt nej till Ford som svenskt förnamn men Fords föräldrar har nu fått prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen efter en överklagan. En prövning som väntas ta ett år. Om det inte går vägen så har paret funderat över namn där "ford" är en del av namnet, som i Clifford, Fordon och Forden.

– Men han kommer ju alltid få heta Ford såklart och som jag har förstått det kan vara vara lättare att ändra namnet när man fyller 18. Då är man vuxen och myndigheterna inte lika hårda, säger Ingrid Bergström Kendrick.

Föräldrarna hänvisar i sin överklagan av kammarrättens beslut till den tidigare namnlagen från 1982, som hade en generösare inställning till namns lämplighet, men skriver också:

"Vi vill också framhålla att dagens mångkulturella samhälle rimligen måste medföra tämligen generös bedömning av vad som kan anses vara lämpligt som förnamn i dagens Sverige."

ANNONS

Tre krav uppfyllda

LÄS MER:Här är namnen som stoppas av Skatteverket

För att ett namn ska godkännas krävs att tre kriterier bedöms vara uppfyllda. Det får inte väcka anstöt och inte heller riskera att vålla bäraren obehag eller på annat sätt vara olämpligt. Det är det sistnämnde kravet som Ford faller på.

– Ja, namnet är av efternamnskaraktär och ett ganska känt efternamn eftersom det har funnits en president som hetat det, motiverar Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Att det finns personer som heter Ford i förnamn i Sverige är inget argument för att säga ja till paret Kendrick då svenskt namnskick betonas hårdare i den nya namnlagen från förra året.

– Reglerna har skärpts och det är inte 100 procent säkert att vi har godkänt förnamnet enligt den gamla namnlagen heller. Det kan i stället handla om personer som invandrat till Sverige och som heter Ford i förnamn. Det finns folk som har väldigt konstiga namn, men kommer folk till Sverige och heter något så får man heta det, säger Agneta Carlquist.

Fakta: Så här många Ford finns det i Sverige

65 personer har Ford som efternamn

Totalt 28 män har Ford som förnamn

Totalt 3 kvinnor har Ford som förnamn

8 män har Ford som tilltalsnamn

0 kvinnor har Ford som tilltalsnamn

Källa: SCB

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS