Tvåspråkig undervisning kan införas på grundskolor i Göteborg

En enig grundskolenämnd har beslutat att utreda möjligheterna för tvåspråkig grundskola i Göteborg.
– Vi är optimistiska, men det är dags för kommunen att visa konkreta resultat, säger Timo Lyyra, ordförande för Föreningen för sverigefinska föräldrar i Göteborg.

ANNONS
|

Sedan Sverigefinska skolan i Lundby stängdes ner 2016 kan sverigefinska barn i Göteborg inte få tvåspråkig grundskoleundervisning längre.

Men på onsdagen beslutade en enig grundskolenämnd att göra en fördjupad utredning av möjligheten att erbjuda tvåspråkig grundskoleundervisning.

– Sverigefinska skolans tillstånd drogs in på grund av att kvaliteten föll, bristande elevunderlag och att det var svårt att hitta lärare med rätt kompetenser. Nu får vi ta hänsyn så att vi inte faller i samma grop igen, Karin Pleijel (MP), ordförande i grundskolenämnden.

LÄS MER: Sverigefinska skolan tvingas stänga

Föll mellan stolarna

Själva ärendet kom till kommunen redan i början av 2017. Det handlade om ett medborgarförslag med över 250 signaturer som ville att stadsdelspolitikerna, som vid tiden hade ansvaret för grundskola, skulle "trygga den tvåspråkiga grundskoleundervisningen".

ANNONS

Frågan utreddes och stadsdelarnas arbetsgrupp landade i slutsatsen att det är rimligt att staden erbjuder tvåspråkig undervisning på minst två skolor.

Men sedan dess har ärendet legat på is.

– Man kan säga att det sedan ramlade mellan stolarna, men nu har vi tagit upp det igen och enhälligt gått vidare med det, säger Kristina Tharing (M), andra vice ordförande i grundskolenämnden.

Kommunen har ansvar

Den nu tillsatta utredningen ska utreda hur formen för en sådan undervisning ska se ut och var i staden som den ska ligga.

Göteborg är sedan 2011 del av det så kallade finska förvaltningsområdet. Det innebär vissa rättigheter för de sverigefinska invånarna och enligt lag måste deras möjligheter till kultur och språk främjas.

– Det är något som vi själva tagit på oss som kommun, en stor del av vår befolkning är sverigefinska. Därför är det nu glädjande att vi nu också blir bättre på att förvalta vårt finska förvaltningsområde, säger Karin Pleijel.

Europarådet har tidigare riktat kritik mot Sverige när det gäller undervisningen i de nationella minoritetsspråken, varav ett är finska. Det har framförallt handlat om att undervisningen minskat och bristen på utbildade lärare.

Försiktigt optimistisk

Timo Lyyra, ordförande i Föreningen för sverigefinska föräldrar i Göteborg, gläds över beskedet.

ANNONS

– Vi är förstås nöjda och uppmuntrar att ett sådant beslut har fattas. Det har kommit till efter mycket hårt arbete av många individer och organisationer, ända sedan Sverigefinska skolan stängde, säger han.

Samtidigt understryker han att han nu vill se konkreta resultat.

– Vi har redan haft en utredning och nu gör man en utredning till, i stället för att fatta beslut. Kommunen får visa att de menar allvar och inte skjuter upp beslut med fortsatta utredningar. Våra barn har varit utan lämplig och nödvändig undervisning i två år nu, ska vi spekulera vidare så kan det säkert vara tre år när allt är klart.

LÄS MER: Elever förbjöds att prata finska av lärare

Tusentals sverigefinska barn i Göteborg

Enligt grundskoleförvaltnings beräkningar finns det i dag mellan 5 000-6 000 sverigefinska elever i stadens verksamheter. Utav dessa är det 200 som läser finska som modersmål.

– Dessutom har vi i dag tvåspråkig förskola i några delar av staden. Det är helt normalt att de även kommer att efterfråga det i grundskolan, säger Karin Pleijel.

Den utredning som nu är tillsatt väntas vara klar om en dryg månad. Då kommer grundskolenämnden fatta nytt beslut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS