Äldst och yngst i nya kommunfullmäktige

Iréne Sjöberg Lundin, 72, bor i Örgryte och representerar Demokraterna. Abdullahi Mohamed, 23, bor i Biskopsgården och representerar Miljöpartiet. GP sammanförde den äldsta och yngsta ledamoten i nya kommunfullmäktige, som har sitt första möte på torsdag.

ANNONS
|

Tegelväggar och en flygel på en liten scen. Rummet är långsmalt och i en nedsänkning i mitten rann vattnet rakt igenom en gång i tiden. Stora Götafors i hjärtat av Kvarnbyn har varit både pappersbruk och trikåfabrik. Sedan 14 år tillbaka driver Iréne Sjöberg Lundin kulturverksamhet här, med allt från klassisk musik till konstutställningar.

– Jag har alltid älskat kultur. Det är luften jag andas.

Hon har en bakgrund som kyrkomusiker och är helt ny i politiken.

LÄS MER:Två nya partier med helt olika sammansättning

Helt olika profil

Abdullahi Mohamed kom till Sverige som ensamkommande flykting för sex år sedan. Han har politiker i släkten i Somalia och gick med i Miljöpartiet kort efter det att han kommit hit.

ANNONS

50 år skiljer dem åt. De är från partier med helt olika profil. Från förorten respektive från ett av stadens rikare områden. Men de har också en del gemensamt. Båda brinner för att göra situationen bättre för stadens unga. Båda pratar mycket om miljön – även om de har helt olika ingångar där.

– Vi struntar i att du är miljöpartist och att jag är demokrat. Vi ska göra stordåd tillsammans: vi har bara en jord och den måste vi ta hand om, säger Iréne Sjöberg Lundin.

Det var hanteringen av folkomröstningen mot trängselskatt som fick henne att engagera sig. Hon ville inte bara gå runt och vara arg. Hon ville bidra.

Vill förändra snabbt

– Och nu tar de bort träden! Det får mig att resa ragg, säger Iréne Sjöberg Lundin.

– Men att ta bort Västlänken, är det att ta ansvar för miljön? Vi måste minska bilismen, säger Abdullahi Mohamed.

Vad hoppas ni åstadkomma i fullmäktige?

– Jag är otålig. Jag vill att allt ska förändras snabbt och fort. Jag har redan hunnit inse att politiken är en koloss – det kan bli ett problem för mig, säger Iréne Sjöberg Lundin.

Abdullahi Mohamed berättar att han pratade med massor av ungdomar i förorten under valrörelsen. Många som bott i landet betydligt längre än han själv, eller till och med är födda här, pratade om att de inte känner sig som en del av samhället.

ANNONS

– Jag sa "om jag som har varit här i sex år kan bli invald i fullmäktige, kan ni göra ännu mer". Nu känner jag ett ansvar att göra någonting bra för dem.

Har aldrig varit i Biskopsgården

Han säger att många i områden som Biskopsgården har det svårt. De saknar jobb, utbildning och någonstans att vara. Efter klockan åtta på kvällen när Willys har stängt vågar ingen gå ut. Gatorna är tomma och öde.

– Det är ju inte klokt, säger Iréne Sjöberg Lundin.

Hon tillägger att hon nog inte ens varit i Biskopsgården. Det hon vet om området är sådant hon sett i nyhetsrapporteringen.

Precis som Abdullahi Mohamed vill hon lyfta stadens unga. Och hon vill göra det med musik.

– Musik kan göra underverk. Arga unga ska spela. De ska spela rockmusik och slå på trummor. De ska spela av sig ilskan.

Hon berättar om barnkörveckan på Fårö som hon skapade tillsammans med Georg Riedel. Hon har sett vad kultur och musik kan betyda för människor.

– Unga behöver lokaler, vi behöver en otroligt utökad kulturskola. Det är min övertygelse, säger Iréne Sjöberg Lundin.

Kryssade sig in i kommunfullmäktige

– Men vi måste också fundera på varför är de arga. Det är ju för att för att politikerna har misslyckats. Folk är trötta på projekt. Vi måste erbjuda jobb och utbildning. Det måste finnas fritidsgårdar och ett fungerande föreningsliv, säger Abdullahi Mohamed.

ANNONS

Under valrörelsen stod han mycket utanför fritidsgårdar och andra lokaler där förortens unga samlas, för att berätta om vad Miljöpartiet stod för och att uppmana folk att rösta. Han säger att han var stolt över att hans namn fanns med på listan valsedeln. Att komma in i fullmäktige var inget han ens drömde om.

När rösterna var räknade hade han kryssat sig in från sin tolfteplats.

– Sverige är världens bästa land. Sverige har investerat i mig och gett mig en möjlighet. Vi unga måste ta ansvar, så att det fortsätter vara ett så bra land.

FAKTA: Nya kommunfullmäktige i siffror

Medelåldern i kommunfullmäktige är 45,3 år.

Centerpartiets fullmäktigegrupp är yngst: 29 år. Näst yngst är Feministiskt initiativs grupp: 39,5 år.

Demokraterna har den äldsta gruppen: 52 år. Näst äldst är Liberalerna: 48 år.

Förutom Abdullahi Mohamed finns det ytterligare två ledamöter som är 23 år: Hanna Friberg (M) och Naod Habtemichael (C). De är dock några månader äldre.

Äldst av ersättarna är Demokraternas Per Anders Örtendahl, 79, som tidigare bland annat varit generaldirektör för Vägverket.

Könsfördelningen i kommunfullmäktige är nästan helt jämn: 51 procent är kvinnor, 49 procent är män.

Feministiskt initiativ är ensamma om att ha en helt enkönad grupp. Båda ledamöterna är kvinnor.

Sverigedemokraterna är det parti som har högst andel män, 71 procent. Det är en radikal förändring sedan förra mandatperioden då samtliga ledamöter var män.

Demokraterna och Miljöpartiet har helt jämn könsfördelning i sina fullmäktigegrupper.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS