Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

1 500 sprang Sylvesterloppet

Charlotta Fougberg från Ullevi FK vann damklassen i årets Sylvesterlopp. Dessutom satte hon personbästa på milen trots regnet. Juniorstjärnan Gustaf Stensjö gjorde också ett grymt lopp med tredje bästa tiden av alla.

Ett ettrigt regn ackompanjerade de nära 1 500 löparna som gick till start på Heden i årets version av Sylvesterloppet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vid vätskekontrollen efter fyra kilometer hade Musael Temesghen från Hälle IF redan en ganska klar ledning och låg då ett hundratal meter framför nästa löparklunga på fyra, fem man.

- Vi får se om han orkar hålla det avståndet hela vägen, säger Antonio Morais, en av de tappra i publiken längs Sten Sturegatan som kommit för att heja fram löparna.

Och jodå, Temesghen behöll ledningen in i mål och med kransen runt halsen summerade han ett lopp som kändes något segare än vanligt.

- Det var regnigt och blåsigt men jag är nöjd ändå, säger han och konstaterar att hans segertid på 31,31 är ett par minuter över den personliga topptiden.

För Charlotta Fougberg från Ullevi FK verkade vädret däremot ha drivit upp tempot en aning.

- Ja, det blev personbästa, säger löperskan som gjorde sitt första Sylvesterlopp och annars främst tävlar i 3000 meter hinder där hon bland annat vunnit årets SM-titel.

Snabbaste pojkjunior blev Gustaf Stensjö från Sävedalen AIK som innan loppet beslutat sig för att försöka hålla samma tempo som herrarna i elitklassen så långt det bara gick.

- Jag hade som mål att hänga på så länge det höll. Förra året tappade jag lite mot slutet men i år var jag säkrare, säger 16-åringen som sprang på 32,24, en supertid som även placerade honom på tredje plats i herrklassen totalt.

Johanna Andersson från Mölndals AIK vann flickornas juniorklass och vinnare i de två masterklasserna, där de tävlande är över 50 år, blev Karin Schön och Sergio Roda.

Efter loppet är tävlingsledare Jonas Boman från arrangerande Solvikingarna nöjd med dagen. Trots att det är en lång väg kvar till rekorddeltagandet i början av 1990-talet då runt 2 800 stod på startlinjen repar sig siffrorna nu för varje år.

- Sedan tio år tillbaka har antalet deltagare stigit igen för varje år. I år var det inte de bästa förutsättningarna. Det är ju aldrig roligt att springa i regn, men vi är väldigt glada att det kom så många ändå, säger han.

Tack vare alla sportiga åskådare som krupit in under paraplyer och regnjackor för att följa loppet uppskattade arrangörerna att publiksiffran blev ungefär som den brukar.

Intill målfållan på Heden träffade vi på makarna Kurt och Marja Durewall som bor i närheten och ville följa loppet trots vädret.

- Vi är jätteintresserade av all idrott, säger Marja och ber sin man visa kameran.

Kurt, som har varit pressfotograf i många år, plåtar gärna sport i alla sammanhang. Men de bästa bilderna hittills tog han nog ändå i New York redan 1959.

- Det var på Ingemar Johanssons VM-fight när han blev tungviktsmästare, säger han och lämnar över ett visitkort där boxningslegenden finns med på bild.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.