Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Özz prisade kollegor en sista gång

Årets nykomling heter Petrina Karlsson och med henne utsedd tackar komikern Özz Nûjen för sig. Svenska Standupgalan får en ny juryordförande nästa år. - Makt får aldrig ärvas eller behållas bara för att det går, säger den avgående.

Klockan 20 på tisdagkvällen var de utsedda och prisade. Årets vinnare vid Svenska Standupgalan 2013 heter, utöver Petrina Karlsson, också Johan Glans och Babben Larsson. De vinner äran som årets manliga och kvinnliga komiker, medan Petrina Karlsson, utöver äran, får 25 000 kronor att stötta upp sin begynnande karriär med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ja, de andra får inga pengar, det går så bra för dem ändå, säger Özz Nûjen.

Det gör det onekligen för honom också. Efter tolv år som juryordförande lämnar han därför över sin baby, Svenska Standupgalan, till nya talanger för att ägna mer tid åt sin egen komikerkarriär.

- Jag har suttit i tre presidentperioder, det får räcka. Nu är det dags för unga, smarta och bevågade människor att ta över och förvalta detta vidare, säger Özz Nûjen som alltså meddelade sin avgång och presenterade sina efterträdare under galakvällen.

Komikerna Marcus Johansson och Fritte Fritzson, som också driver klubben Oslipat i Malmö, Jönköping, Uppsala och Stockholm, blir de som tar över stafettpinnen.

På Södra Teatern där galan hölls delades också ut ett hederspris. I år gick det till standup-klubben Big Ben på Södermalm i Stockholm, Sveriges äldsta rookieklubb, som gett komiker som Björn Gustafsson, Petra Mede Soran Ismail "möjlighet att växa i en jordmån av nyfiken publik". I kategorin Årets Skrattstock vann Sveriges Radio P3 för sitt program Humorhimlen Lab, där "framtidshoppen frodas".

Årets gala är den tolfte i ordningen, och utöver dess grundare har en mix av branschfolk, komiker och klubbägare, suttit i juryn.

- Komikerna och klubbarna hänger tätt ihop. Skrattar inte publiken dör komikern, och med komikern dör klubben han eller hon står upp på. Det här är en fruktansvärt ärlig bransch, responsen kommer direkt, säger Özz Nûjen som dock spår standupen en fin framtid.

- Återväxten bland komikerna är bra nu, och antalet klubbar blir fler. Jämfört med för tolv år sedan, när vi startade galan, pekar kurvan uppåt. Då hade vi svårt att hitta Årets nykomling, det har vi inte i dag.

För att föräras detta pris år 2013 räcker det inte med att ha synts i TV och haft publika framgångar. Man måste även vara en "snackis inom branschen", förklarar Özz Nûjen.

- Det låter väldigt klyschigt, jag vet, men man måste vara både ny och het, en komiker som det talas om.

Petrina Karlsson var, som sagt, namnet på allas läppar i år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.