Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Överväger att JO-anmäla sig själv

I dag berättade Göteborgs-Posten om de akuta problemen med flyktingar i polisens arrester. Bland annat har en självmordsbenägen man befunnit sig i en av polisens arrester i 25 dagar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu berättar polismästaren Lars Klevensparr, chef för polisen i Storgöteborg för Ekot, Sveriges Radio, att han överväger att JO-anmäla sig själv.

– Jag är ytterst ansvarig för det här. Jag väntar nu bara på att någonting går riktigt fel, och jag har talat med kriminalvården och med Migrationsverket, och ingen vill ta på sig ansvaret för det här. Jag har till och med övervägt att anmäla mig själv till Justitieombudsmannen, som får pröva det här, säger han till Ekot.

Lars Klevensparr berättar också att det finns ett behov av vägledning kring hur man ska hantera den nu uppkomna situationen.

Han ifrågasätter också huruvida det är polisen som ska ha ansvaret för flyktingarna.

– Just nu är det faktiskt polisen som har ansvaret. Men jag tror inte att lagstiftaren hade tänkt att polisen skulle hantera så många förvarstagna personer, och framför allt inte under så långa tidsperioder, säger han till Ekot.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.