Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ungas till en början vänskapliga chattar med främlingar på nätet kan slå om och leda till hot och övergrepp. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Övergrepp på unga börjar med smicker

Under två år utsattes en flicka för våldtäkter av hittills sju dömda män. Det hela började som chattar på nätet, som utvecklades till hot och övergrepp. -Man tänker att man kan få bra kontakt via nätet, säger Åsa Landberg, psykolog.

Vanliga motiv bakom sådana kontakter är nyfikenhet hos de unga och en önskan om att få kompisar eller en pojkvän, enligt Åsa Landberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Sedan utvecklas det till något annat, säger hon.

Det är oftast män som söker kontakt. Om de ljuger om sin ålder eller ger komplimanger kan det leda till att de unga flickor som männen har kontakt med upplever det som en genuin vänskapskontakt.

-I nästa steg, om det går till övergrepp, kommer det ofta in hot och press av olika slag. Att man hotar med att berätta att barnet har haft kontakt med okända, att man hotar med att göra dem illa - att publicera bilder är ett vanligt hot. Det är ganska lätt att hamna i den här fällan.

Bekräftelse spelar stor roll

En av männen som våldtog den tolvåriga flickan hotade att sprida lättklädda foton av henne.

Enligt Åsa Landberg skickar de flesta unga inte lättklädda foton till främmande personer på nätet, men det förekommer.

-Bekräftelse är jättestort i det här. Det kan också kännas som ett ganska ofarligt sätt för en ung person att pröva sin sexualitet på. När man kanske inte skulle våga visa sig naken för en jämnårig som man träffar så kanske det känns tryggare att skicka en bild via nätet och få höra att man duger, att man ser okej ut. -Det kan vara spännande, det kan vara gränsöverskridande. Man kan känna att man gör något otillåtet som ändå är häftigt. Det kan vara ett sätt att känna sig vuxen på. Det kan finnas många olika motiv.

Skuld och skam

Det tog två år för flickan att berätta om övergreppen. Enligt Åsa Landberg berättar inte ens var tionde barn eller vuxen som utsatts för övergrepp om sina upplevelser för någon professionell.

En anledning till att man inte vill berätta kan vara att man skäms och inte vill att andra ska veta vad man har varit med om.

-För tonåringar handlar det också om att de ska ha gjort något som inte är tillåtet i samband med övergreppen. Då skäms man även över det och vill inte bli straffad för det.