Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Övergrepp eller "tjatsex"?

Tusentals historier om sexuella övergrepp sprids just nu på Twitter med hjälp av hashtaggen #prataomdet".

- Vi har släppt ut ett odjur, skrattar Sofia Mirjamsdotter, en av skribenterna som satt fart på diskussionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Från början var det journalisten Johanna Koljonen som skrev ett öppet och personligt inlägg på Twitter om gränsdragningar, gråzoner och övertramp i sexuella situationer.

Det var i tisdags kväll och från början twittrade hon bara med en kompis utifrån anklagelserna mot Wikileaks-grundaren Julian Assange.

Redan dagen efter hade hundratals, både kvinnor och män, följt Koljonens exempel. Och ett 20-tal frilansskribenter bestämde sig för att hänga på.

- I onsdags bestämde vi oss gemensamt för att skriva kultur- och debattartiklar om samma ämne. De ska publiceras i flera papperstidningar nästa vecka, berättar Sofia Mirjamsdotter.

Samtidigt strömmar nya inlägg in på Twitter. Där finns nu tusentals berättelser om olika typer av sexuella erfarenheter som lämnat spår.

- Jag vill gärna förtydliga och säga att det inte bara handlar om rena övergrepp och våldtäkter. Vad vi vill debattera är snarare "tjatsex" och alla de situationer när sexet inte känts bra, säger Sofia Mirjamsdotter.

Hon tycker det viktigaste är att prata klarspråk om något som de allra flesta kvinnor tycks ha varit med om: att män tagit sig friheter som inte varit okej.

Sedan på torsdagen finns även en engelskspråkig hashtagg, #talkaboutit, och ämnet uppmärksammas nu också i Storbritannien.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.