Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Överenskommelse om Afghanistantrupp

Den borgerliga alliansen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har träffat en överenskommelse om den svenska Afghanistantruppen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ambitionen är att föra Sveriges närvaro i Afghanistan från en stridande roll till att bli en mer stödjande roll, sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid den gemensamma pressträffen med Mona Sahlin (S) och Peter Eriksson (MP).

Överenskommelsen täcker hela mandatperioden.

-Överenskommelsen är tänkt att täcka hela mandatperioden och innehåller nio punkter uppdelade i tre delar, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Senast 2014 ska Sveriges insats i Afghanistan vara stödjande.

-Vi enas också i en mer långsiktig satsning med biståndsinsatser som nog kommer att handla om ett längre ansvarstagande än till 2014. -Vi har också enats om att vår överenskommelse återspeglas i den proposition som presenteras på torsdag.

Tidigare i dag kom besked om att Vänsterpartiet hoppar av samtalen om en bred uppgörelse om Afghanistantrupperna eftersom regeringen står för långt från Vänsterns uppfattning.

Förhandlingarna mellan regeringen och de rödgröna har pågått under helgen. I söndags kom det tredje och sista budet från utrikesminister Carl Bildt och statsminister Fredrik Reinfeldt till de rödgröna ledarna. Det ledde till att Vänsterpartiet hoppade av.

Förhandlingarna gällde ett antal punkter om den framtida svenska strategin för Afghanistan - om att gå från en stridande till en stödjande insats. V ansåg dock att det bara är att gå från en militär strategi till en annan.

Utgångspunkten för förhandlingarna har varit Kabul-konferensens ambition att överlämna säkerhetsansvaret till afghanska styrkor 2014.

Enligt V-ledaren Lars Ohly så har regeringen hela tiden velat ha med vaga bedömningar runt tidpunkten för tillbakadragandet.

-Vår bedömning har hela tiden varit att regeringen kommit med väldigt svaga formuleringar, säger V-ledaren Lars Ohly till TT. -Vi har krävt en väldigt tydlig ändring av den svenska strategin, från en militär till en civil, med ökat bistånd som följd och ett tydligt start- och slutdatum för tillbakadragandet. Ingen av de fyra punkterna har varit uppfyllda. -I slutändan kan det innebära att svenska soldater stannar i Afghanistan på obestämd tid, säger Ohly.

Ohly tycker att det är fel att S och MP går vidare in i förhandlingar med regeringen.

-De kommer att tolka det som att regeringen närmar sig den rödgröna överenskommelsen med stora steg. Det är fullständigt galet, säger han. -Det är viktigt att väljarna kan lita på vad vi sade i valet, fortsätter han.

V kommer nu att på egen hand att lägga fram en motion i riksdagen med innehållet från den rödgröna överenskommelsen i augusti.

För att utmana den borgerliga alliansen gick Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ihop i en rödgrön koalition med sikte på valet 2010. Samarbetet presenterades i december 2008.

Partierna var bland annat överens om att nästa år börja ta hem den svenska truppen i Afghanistan, en reträtt som skulle vara avslutad 2013. Förslaget har sågats av regeringen.

Förra veckan träffades de rödgröna och regeringen för att diskutera Afghanistanstyrkan, dagen efter sade S-ledaren Mona Sahlin att det rödgröna samarbetet tar paus. I dag meddelade alltså Lars Ohly att V hoppar av samtalen om Afghanistan.