Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Över 40 greps efter Egyptenkravaller

Egyptens premiärminister Essam Sharaf har kallat kabinettet till ett krismöte, rapporterar statlig egyptisk tv. Detta sedan minst 24 människor dödats och 200 skadats i våldsamma sammanstötningar mellan kopter och militärpolis i centrala Kairo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Mötet väntas hållas i eftermiddag. Minst 40 personer har gripits i Kairo under natten efter demonstrationerna i går som övergick i dödliga sammandrabbningar där minst 24 personer dog, varav de flesta var koptiska kristna. Minst 200 skadades, uppger myndigheterna för AFP.

Regeringen sade i ett uttalande att våldet inte ska tillåtas störa valen som ska inledas i slutet av november.

Egyptens högste muslimske ledare, den sunnitiske imamen Ahmed al-Tayeb, kallar till krissamtal mellan muslimska och kristna ledare. Imamen har kallat medlemmarna i organisationen Egyptiska familjen, som samlar muslimska och kristna predikanter, till möte med syfte att "begränsa krisen", uppger den statliga egyptiska televisionen.

Oroligheterna började med att kopter demonstrerade i Kairo på söndagen i protest mot att ännu en kyrka bränts ned i Aswan längre söderut längs Nilen tidigare i veckan. Kopterna hävdade att de demonstrerade fredligt när de attackerades av ligister. Militärpolis ingrep och använde enligt demonstranterna övervåld. Tv-bilder visade pansarfordon som i full fart körde mot demonstranter.

Videoklipp och foton av sönderslagna ansikten och döda kroppar som enligt aktivisterna körts över av militärfordon cirkulerade på internet.

-Det som har hänt i dag saknar motstycke. Sjutton kroppar krossades av militärens lastbilar, sade människorättsaktivisten Hossam Gahgat från det sjukhus där de döda tagits om hand.

Demonstranterna kastade stenar och brandbomber och satte fordon i brand i de värsta oroligheterna i den egyptiska huvudstaden sedan president Hosni Mubarak störtades i våras. Oroligheterna fortsatte lång in på natten. Regeringen införde utegångsförbud fram till klockan sju på morgonen.

Enligt statliga televisionen var tre av de dödade militärpoliser.

Under revolutionen i Egypten var det mycket tal om dialog mellan kopter och muslimer men på senare tid har läget förvärrats, enligt Susanne Olsson, docent i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

-Det har ju skett en upptrappning. Det är ett väldigt känsligt läge just nu, när man står inför förberedelser för valen, säger Susanne Olsson.

När parlamentsval hålls i november väntas islamister få stort stöd. Egyptens största islamiska rörelse Muslimska brödraskapet väntas bli ett av de större partierna i valet. Brödraskapet håller dock en moderat linje och har även lyft in kristna på viktiga poster i partiet, enligt Susanne Olsson.

Det som hänt i Kairo är mycket allvarligt, anser utrikesminister Carl Bildt.

-Det är självklart att myndigheterna har en uppgift att skydda alla medborgare. Nu hoppas jag att det blir en ordentlig undersökning av vad som faktiskt inträffade, också om den roll som den egyptiska statliga televisionen kanske spelade i detta, och som jag tror var rätt tveksam, säger Bildt till journalister när han anländer till ett möte med EU:s utrikesministrar i Luxemburg. -Det förekommer anklagelser om att deras rapportering var av en sådan natur att den ledde till en del av detta.

Även statsminister Fredrik Reinfeldt bedömde det som hänt i Egypten under det senaste dygnet som "mycket allvarligt".

-Det visar svårigheterna med att gå från diktatur, och brist på pluralism och yttrandefrihet, över i demokrati och ett bättre fungerande land. Det är en svår väg, säger Reinfeldt till TT under ett besök i Kinna i Västergötland.

Händelserna i Egypten har inte fått Utrikesdepartementet att ändra sina reserekommendationer för Egypten. UD ger dock rådet till resenärer att undvika folksamlingar och demonstrationer och att hålla sig uppdaterade kring läget.