Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonathan Isaksson sätter upp snitslar längst med Öloppets bana.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Öloppet spränger nya gränser

Swimruntävlingen Öloppet anses inte längre vara extremidrott – men ökar i antal actionscener. – Det är häftigt att se flera hundra löpare kravla upp ur vattnet vid ökanten, säger tävlingsledaren Henrik Hartman.

Den fjärde upplagan av tävlingen går av stapeln på lördagen i Göteborgs södra skärgård och intresset är stort. När platserna släpptes i november fulltecknades loppet direkt av både elitidrottare och motionärer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Annat var det för bara några år sedan.

Öloppet startades av de tre unga vännerna Henrik Hartman, Henrik Stenberg och Jonathan Isaksson. Alla höll på med Swimrun.

– Swimrun är väl lite av ett svenskt fenomen och är ungefär tio år gammalt, säger Henrik Hartman.

– I början ansågs man nästan vara en galenpanna som gav sig iväg. Nu börjar man se en växling. Swimrun är i dag en accepterad idrott, både i tränings- och tävlingsform och det säljs swimrunutrustning på stan. När vi startade tävlingen stod det ”ny extremsporttävling till Göteborg” i tidningen.

Tävlingen rider på de senaste årens motionsvåg och är världens största i sitt slag.

Vid premiäråret uppfylldes målet med 200 tävlande. Förra året deltog drygt 700 och i år väntas upp till 1 200 deltagare, 550–600 lag i dam-, herr- och mixklasser. Framförallt ökar mixklasserna och damklasserna rent procentuellt.

Rent praktiskt är det få, men viktiga saker att tänka på i swimrun.

Henrik Stenberg förklarar händelseförloppet:

– Man har en våtdräkt på sig som måste täcka axlar och knän, så nästan alla klipper av den. Den blir för varm att springa i. De flesta har en dolme, som är en flytkudde, fäst vid sidan av höften och sitter mellan benen vid simningen. Ganska många kör med handpaddlar och en del har fenor. Men då måste man bära på dem under löpningen. Det är en avvägning.

Det är i växlingarna som loppet avgörs.

– De som är duktiga stannar inte överhuvudtaget. De drar på sig allt i farten, säger Henrik Stenberg, som är ansvarig för säkerheten i loppet.

Tävlingen finns i två varianter. Sprintdeltagarna, med drygt två mil löp- och simträcka, startar först. Två timmar senare går starten för Öloppet med en total sträcka på cirka fyra mil.

Deltagarna backas upp av ungefär 130 värdar, 25 säkerhetsbåtar och andra ambulans- och sjukvårdsinstanser.

Alla tävlar i tvåmannalag. Lagkamraterna får endast vara tio meter ifrån varandra, vilket också är en säkerhetsfråga.

– Man ska aldrig vara själv på banan. Man simmar, är trött, springer över hala klippor, säger Henrik Stenberg.

En sak som alltid tenderar att fungera utmärkt är publiken, trots att tävlingen pågår på hela 17 öar med 14 simpassager.

Henrik Hartman:

– De boende på öarna tycker det är häftigt att se loppet från klipporna. Det är en hel del action.

Det verkar bara bli mer action ju fler som är med. Sannolikheten att någon olycka inträffar med fler deltagare blir större.

Om deltagarna är längre ifrån varandra än tio meter är värdarna skyldiga att rapportera in och deltagarna kan diskvalificeras i efterhand.

– Vi har till exempel haft par som har simmat åt varsitt håll upp på olika öar, säger Henrik Hartman.

När GP på torsdagen besöker Styrsö Bratten, som är ny start och målgång för i år, går förberedelserna på högvarv. Solen skiner och ger skärgården ett sagolikt utseende. Banan med vackra vyer, saltvatten, hala klippor och simpassager är i princip redo att tas an.

Veckan har dock varit regnig och besvärlig och i slutskedet gäller det att se till att snitslarna som markerar banan sitter kvar.

Volontären Fredrik Persson, eller eldsjälen som han kallar sig, har varit med alla år.

– Det är framförallt så kul att se alla glada miner när de kommer i mål. Även om de gråter är de så glada, säger han.

Till skillnad från förra årets extremvärme ser tävlingsdagen ut att bjuda på näst intill perfekta väderförhållanden med cirka 18 grader i luften och 16 grader i vattnet. Drömgränsen på fyra timmar finns inom räckhåll.

På elitsidan återfinns bland andra triathleten Eva Nyström och multisportaren Martin Flinta tillsammans med resten av världseliten. Tävlingen ger inga prispengar, men oerhörd prestige.

Ambitionsnivån i startfältet, med ett ålderspann från ungefär 18 till 60 år, varierar dock.

– Det handlar nog mycket om att utmana sig själv och söka sig mot nya utmaningar och klara av det. Det är inte alla som klarar av det. Det är en tröskel bara att ta sig i mål, säger Henrik Hartman.

Även om maneter, klippor och ens egen mentala och fysiska svagheter står i vägen.

– Det är lite hatkärlek med maneterna också. Det är ju nästan ett maraton i sträcka, fast man ska springa och simma över stock och sten också så att det gör ju ont i kroppen. Det gör ont att få maneten där just där och då. Men två dagar efter när man ser tillbaka så har man kanske ingenting emot det, säger Henrik Stenberg.

Loppets ursprungstrio arbetar med arrangemanget året om. Med säkerhet, kontakt med markägare, sponsorer och allt annat som arrangemanget kräver.

Alla har de en egen liten dröm – en vision.

– Förhoppningen är att vi någon gång ska kunna ställa upp själva. Men än så länge kan vi inte lämna över ansvaret, säger Henrik Hartman.

ÖLOPPET

Öloppet går av stapeln i Göteborgs södra skärgård och sträcker sig över 17 olika öar och 14 vattenpassager/simsträckor. Tävlingen har varit fulltecknad sedan november 2014 med upp till 600 lag (totalt 1 200 deltagare) i dam, herr och mix-klass. I Öloppet sprint, som är ungefär halva distansen, fanns det fortfarande platser kvar på tävlingsdagen.

Sträckor Öloppet:

Längsta löpsträcka: 7 900 meter på Vrångö.

Längsta simsträcka: 1 000 meter, mellan Styrsö och Köpstadsö.

Kortaste löpsträcka: Ungefär 80 meter, Sjumansholmen och Styrsö.

Kortaste vattenpassage: 20 meter, mellan Galterö och St. Stårholmen samt St Stårholmen till Krokholmen.

Total löpdistans: Ungefär 34 km.

Total simdistans: Ungefär 5,7 km.

Starttid Öloppet: 10.00. Sprinten: 12.00.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.