Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ökade klyftor i innehållslös budget

Det blir reallöneökningar på rekordnivåer i år. Regeringen bjuder däremot inte på något extra. Därmed ökar klyftorna ytterligare mellan dem som har och dem som inte har.

Med busfärska löneavtal och med ett bortskrämt inflationsspöke går det nu att med största sannolikhet slå fast att reallönerna för den stora massan löntagare kommer att öka med runt 2,6 procent i år i genomsnitt, en historiskt hög siffra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även nästa år väntas inflationen bli låg, med goda lönetillskott i plånboken som följd.

I morgon släpper regeringen sin tilläggsbudget för 2013. Den väntas inte bjuda på några överraskningar, varken positiva eller negativa, för hushållsbudgeten.

Men indirekt innebär det samtidigt att de arbetslösa fortsätter att släpa efter allt mer. Medan de med jobb i de flesta fall får minst 500 kronor mer i månaden blir det samma oförändrade peng från en arbetslöshetsförsäkring vars nivåer inte inflationsjusterats sedan 2002, i alla fall för dem utan kompletterande försäkring via facket.

-Taket i försäkringen urholkas allt mer, säger Ylva Yngveson, chef för Swedbanks privatekonomiska institut.

Pensionärerna får mer i år, dock inte de med sämst pension, garantipension, eftersom de följer inflationen. Även studenterna har kommit på grön kvist. Deras budget går för första gången med plus, enligt Swedbanks beräkningar.