Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ökad stress i vården

Arbetssituationen inom sjukvården i Västra Götaland har försämrat. Det visar en ny studie om stressrelaterad ohälsa.

Vartannat år sedan 2004 har Institutet för stressmedicin (IMS) genomfört en medarbetarenkät inom sjukkvården i Västra Götaland – den så kallade Kartstudien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I dagarna kom den senaste, som genomfördes i maj-juni 2010. Resultaten bygger på enkätsvar från 2 233 personer.

Av svaren framgår det att neddragningar och införandet av primärvårdsreformen (kroniker och lättare skador ska till primärvården i stället för specialist) lett till ökad stressrelaterat utmattning för framför allt undersköterskor och läkarsekreterare.

Annemarie Hultberg är utvecklingsledare på IMS.

- Man kan se att det varit stor förändring under perioden, precis som det varit i övriga samhället. Vi frågar, bland annat, om det varit någon viktig förändring på arbetsplatsen.2004, 2006 och 2008 var det ingen skillnad på andelen som svarade ja. Nu ser man fler som säger att det skett en förändring och en större andel som tycker den lett till en försämring, säger hon.

En del av de tillfrågade har varit med i undersökningen sedan starten 2004.

- Det har ju varit en positiv trend när det gäller stresspåverkan i under mätningarna 2004 och 2008. Nu ser vi att den bryts. Det finns mycket kunskap i den här rapporten. Det måste man ta vara på.

En bra organisationsförändring handlar om kommunikation, menar Annemarie Hultberg.

- Det måste finnas öppenhet, att chefen finns till hands och kan berätta om saker, att man på olika sätt involverar medarbetarna så att de är med på tåget. Därmed inte sagt att de kan påverka eller stoppa tåget, men chefer bör köra med öppna kort. Budskapet är inte att vi måste sluta förändra, utan att det gör skillnad hur man genomför en förändring, säger Annemarie Hultberg.

På Sahlgrenska universitetsjukhuset har man inte hunnit ta in kritiken i rapporten.

- Den landade i förrgår och vi har inte hunnit läsa igenom den riktigt ännu. Men vi kommer att ta upp den i ett strategiskt råd för arbetsmiljö- och hälsofrågor nästa vecka, säger Lars Svensson, som arbetar med arbetsmijöfrågor på SU:s HR-avdelning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.