Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kungsbacka innerstad har brottats länge med ett vikande kundunderlag. För att bryta trenden tror företrädare för centrum att mäklare måste bort från de mest attraktiva platserna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ödsligt i centrala stan

Innerstaden liknas vid en sjuk patient som är i akut behov av medicin. Receptet för att locka folk: Bort med mäklarna och förbättra parkeringsmöjligheterna.

Undersökningen baseras på enkätsvar från invånare och handlare och resultatet är alarmerande. Varannan Kungsbackabo undviker att handla i innerstaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Nu har vi svart på vitt. Innerstaden är en patient som inte mår bra men nu har vi fått en diagnos och kan sätta in rätt medicin, säger centrumledaren Henrik Olsson.

Tre konkreta faktorer till det sviktande kundunderlaget har kunnat urskiljas. Det är utbudet, parkeringsmöjligheterna och torgmiljön.

– Parkeringssituationen är mycket viktig. Fler parkeringsplatser såklart men man måste också kunna betala med kort och helst vill vi se ett differentierat betalsystem där det exempelvis är gratis att parkera första timmen och att taxan sedan stiger.

En annan viktig faktor är fastighetsägarnas ansvar och hyresgästerna kring torget.

– De måste ta större ansvar. Att välja en städfirma som hyresgäst är ett förödande val för handeln och mäklare ska inte ligga i bästa läge vid torget, säger Olle Magnusson, ordförande i Innerstadsbolaget.

Vad gäller miljön vid Stortorget sätter många sitt hopp till upprustningen, som beräknas vara klar i maj nästa år. Men även här höjer centrumföreträdarna ett varningens finger.

– Här måste handlarna själva bli bättre ambassadörer och lära sig mer om varandras verksamheter. Vi behöver en ny torgstadga och en större samsyn kring hur vissa saker ska utformas, säger Henrik Olsson.

Trots de dystra siffrorna finns positiva aspekter att ta hänsyn till. Fastighetsägarna har börjat kommunicera och undersökningen pekar på att stadskärnan är en trygg plats där folk ges ett bra bemötande i butikerna.

Centrumfrågan har dryftats i över 20 år. Enligt Henrik Olsson är det nu bråttom att sätta in rätt medicin.

– Vi ska vara verklighetsbaserade och för handelns skull måste det hända något snart, säger Henrik Olsson.