Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Öckerö kommun utan vatten

Stora delar av Öckerö kommun saknar vatten efter en läcka på sjöledningen från Hisingen. Det kan ta många dagar innan det kommer tillbaka.

Avbrotten i vattendistributionen berör Björkö, Kalvsund, Öckerö och Hälsö med tillsammans cirka 5 500 invånare. Enligt va-chefen Peder Falck är det sjöledningen mellan Lilla Varholmen och Björkö som sprungit läck.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi vet inte när vattnet kommer tillbaka. Det kan gå snabbt men det kan också ta många dagar. Vi har anlitat specialdykare som är nere och felsöker, säger han.

Läckan upptäcktes i tisdags. Sedan dess har man försökt lokalisera felet.

- Men det var först nu på torsdagen som vattnet försvunnit helt, säger Robert Lindberg, kommunens informatör.

Öckerö kommuns vattenförsörjning sker från två ledningar från Hisingen. Den som nu läcker går från Lilla Varholmen till Björkö. Den andra, som förser Grötö, Hönö och Fotö med vatten, utgår från Hjuvik på Hisingen.

- Även de nordöarna, Hyppeln, Knippla och Rörö, får sitt vatten via Björköledningen. Men eftersom vi upptäckte läckan i tisdags har vi hunnit fylla på alla reservoarer på nordöarna. Där finns det nu vatten som räcker något dygn om invånarna är sparsamma med det, säger Peder Falck.

De boende på Öckerö, Björkö, Hälsö och Kalvsund kan hämta vatten i tankar som kommunen ställt ut och fyllt på. Tankarna står sedan klockan 14.40 på torsdagen uppställda på Hälsö (Gamla Konsum vid Hamnplan), Öckerö (Tyrellshuset), Kalvsund (hamnplan) samt vid hamnen på Björkö. Dessutom kan allmänheten hämta vatten vid en vattenpost på Heinövägen på Hönö. Hushåll utan vatten uppmanas att ta med egna kärl.

Till vissa prioriterade anläggningar kör kommunen ut vatten med tankbil.

- Det handlar om bland annat äldreboenden och förskolor, uppger Peder Falck.

Peder Falck och Robert Lindberg vädjar nu till invånarna på Hönö, Fotö och Grötö, som har vatten i kranen, att vara restriktiva. De råder samtliga invånare i kommunen att lyssna på lokalradion och följa informationen på kommunens hemsida (www.ockero.se).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.