Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtalad läkare frias

Den narkosläkare som åtalats för att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus 2008 frias av Solna tingsrätt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Tingsrätten har frikänt läkaren helt, säger lagman Mari Heidenborg på en pressträff.

Hon säger att åklagarens bevisning i hög grad vilar på analysbevis i vilket det har påvisats en extremt hög halt av sömnmedlet tiopental i den avlidna flickans kropp.

Hon konstaterar att det är bevisat att det har funnits 10 mikrogram tiopental i flickans blod, men det är oklart hur stor koncentrationen var.

- Tingsrätten har inte fullt ut kunnat lita på de mätvärden som funnits. Med detta faller också experternas slutsatser om att tiopentalet skulle ha getts i en enda stor dos i samband med att barnet dog, förklarar Mari Heidenborg.

Hon konstaterar att det finns utrymme för att förklara förekomsten av tiopental med att flickan fått narkosmedlet vid andra tillfällen, trots att det inte finns några anteckningar om detta i journalerna.

Enligt tingsrätten har åklagaren inte heller tillräckligt säkert lyckats bevisa att läkaren skulle ha agerat på något sätt som inte varit medicinskt motiverat i samband med att barnet dog.

Den nyfödda flickan avled för tre år sedan. Flickan, som var för tidigt född, var svårt hjärnskadad, delvis på grund av en tidigare felbehandling. I samråd med föräldrarna avslutades den livsuppehållande behandlingen den 20 september 2008.

En månad senare polisanmälde flickans föräldrar felbehandlingen. Anmälan resulterade i en förundersökning som lades ner i november samma år.

Men i samband med utredningen om eventuell felbehandling anmäldes den nu åtalade läkaren av polis. Obduktionsutlåtandet hade visat på dödliga mängder av morfin och sömnmedlet tiopental i flickans kropp. Den 2 mars greps den läkare som hade ansvar för flickans sista tid i livet på sin arbetsplats. Hon häktades och släpptes först tre dagar senare, fortfarande misstänkt för dråp.

En tid senare slog Socialstyrelsen fast att vården var "i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet". De höga mängderna tiopental eller morfin i flickans kropp, kunde myndigheten dock inte förklara.

I februari 2010 väckte åklagaren Peter Claeson dråpåtal mot läkaren. Rättegången fick skjutas upp då läkarens advokat ville låta utländsk expertis granska de olika provresultaten. Efter oberoende granskning av en norsk farmakolog beslutade sig åklagaren i somras att driva fallet vidare.

I dag föll alltså tingsrättens friande dom.

- Jag konstaterar att tingsrätten har gjort en annan bedömning än vad jag har gjort när det gäller bevisvärderingen, säger åklagare Peter Claeson.

Åklagaren säger att han litade på Rättsmedicinalverkets analyssvar. När kritik riktades mot det vände han sig till Socialstyrelsens rättsliga råd för en överprövning.

- De utsåg en norsk oberoende expert som kom fram till i princip samma slutsatser. Det måste jag som åklagare förlita mig på.

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen.

- Jag måste läsa domen lite närmare, sedan får jag överväga och analysera om det finns skäl till det.

TT: Var det nödvändigt att driva fallet till åtal och rättegång?

- När det uppkommer misstankar om allvarlig brottslighet så är det min skyldighet att utreda det och det har jag gjort. Jag förväntade mig en fällande dom. Det gjorde jag ända fram till klockan elva på fredagen, säger han.