Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtal om miljöbrott dröjer

Över ett år har gått sedan den första av tre allvarliga olyckor på kemiföretagen i Stenungsund inträffade. Fortfarande ligger ärendena på hög hos åklagare.

I fjol anmäldes Akzo Nobel för miljöbrott två gånger. Den första olyckan inträffade den 19 maj då 32,5 ton etylenoxid rann ut i havet. Vid det andra tillfället, dagarna före jul, tog det 16 timmar för företagets personal att upptäcka att 13,5 ton av samma ämne lämnat fabriken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kammaråklagare Magnus Clase väntade länge på företagets egen rapport kring händelsen.

– Vi tänkte att vi måste agera lite själva också. Nu har polisen rapporten och förhör personer som var med eller på annat sätt kan veta något om händelserna. Men det är klart svårare nu när det har gått en tid. Folk har svårare att komma ihåg, säger Magnus Clase.

Begränsade resurser för polis och åklagare är en faktor som bidrar till att miljöbrott ofta tar tid att utreda. Vad straffet i slutändan kan bli för Akzo Nobel, om det blir något, är oklart.

– Som det ser ut nu lutar det åt en företagsbot. Men det finns flera saker att ta hänsyn till innan jag vet var vi hamnar. Det handlar om mängden, farlighetsgrad och uppsåt. Men här handlar det sannolikt om oaktsamhet, konstaterar Clase som inte heller väntas ta beslut förrän efter sommaren.

I slutet av november i fjol gick en kedja av aktiviteter i Perstorp Oxos anläggning fel så att vatten förorenat med lut rann ut i Skedhammarsbäcken. Följden blev total fiskdöd. Den förundersökningen leds av kammaråklagare Kristina Persson.

– Utredning pågår. Men hur lång tid den kommer att ta vet jag inte, säger hon.

Företagen själva har flera gånger redogjort för GP hur de efter händelserna förbättrat rutiner och vidtagit åtgärder för att förhindra fler olyckor.