Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skelettkvinnans beslagtagna skelettdelar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Åtal för dataintrång hos skelettkvinnan

Spel på hästar ledde till att en man åtalats för dataintrång. Det var riktat mot Helena, den så kallade skelettkvinnan.

I en avancerad utredning, som till stor del bygger på Helenas egna efterforskningar, åtalas mannen för att ha brutit sig in i hennes mailkonton och facebook.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

23 november 2012 hade Helena just åtalats i målet som väckte världsvid uppmärksamhet. Då hackades hennes tre mailkonton och hennes facebook-sida. Innehållet vidarebefordrades i den mycket välbesökta flashback-tråden om målet.

Bland det som exponerades fanns Helenas kärleksbrev, privata konversationer med vänner, korrespondens med försäkringsbolag och hennes visakort-nummer.

- Mitt liv och namn drogs i smutsen, skriver Helena när hon begär 17 200 kronor i skadestånd av den 20-årige man som nu åtalats för dataintrången.

När brotten begicks satt Helena häktad och fick reda på vad som skett av anhöriga och gjorde polisanmälan från häktet dit polis kallades.

Grävargrupp

Helena har djupgående datorkunskaper och när hon blev fri gjorde hon, tillsammans med en grävargrupp, en utförlig undersökning av flashbackanvändaren karlvonlinne som var den som knäckte inloggningen till hennes konton.

I undersökningen ingår identifikation av vilken programvara och dator som karlvonlinne använt samt analyser av speciella ordval som pekar på att användaren är identisk också med "alexczi" och "hazzear0".

Dessa användarnamn har sedan kunnat kopplas till sidor på nätet där den 20-årige mannens identitet varit öppen.

Det som för kammaråklagare Niklas Högdén varit den avgörande bevisningen för att "karlvonlinne" är identisk med den 20-årige mannen är dennes spel på hästar.

"Karlvonlinne" har lagt ut sina spel på flashback. Från ATG (Aktiebolaget trav och galopp) har utredarna fått 20-åringens spelkonto.

- Det har gått väldigt kort tid mellan att spelen lagts hos ATG och att de lagts ut på flashback. Det har skett i stort sett samtidigt. Min uppfattning är att detta är väldigt stark bevisning, säger Högdén. Man måste dra slutsatsen att det är samma person bakom.

Nekar

20-åringen nekar dock. Han förnekar att han ligger bakom "karlvonlinne". Frågan är då hur hans spelsystem kunnat hamna på karlvonlinnes konto på flashback.

- Jag har funderat en hel del på det. Någon kan ha plankat mina system från andra sajter som jag varit inne på, säger han i polisförhör, dock utan att kunna minnas vilken sajt han la ut spelen på vid just den här tiden.

20-åringen gick med på ett strafföreläggande men drog tillbaka det när han insåg att Helena kräver skadestånd.

Rättegången mot 20-åringen kommer att hållas vid en tingsrätt i norra Sverige. Något datum är inte bestämt.

Kammaråklagare Niklas Högdén är också förundersökningsledare i de förtalsmål där Helena anmält ett antal personer som hon betecknar som näthatare.

- Jag kommer att fatta beslut i de ärendena inom den närmaste månaden, säger Niklas Högdén.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.