Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Årets klapp kan vara "extra push"

Intresserad av träning och att ha detaljkontroll? Då kanske det kommer att ligga ett träningsarmband under granen. Enligt handelns utredningsföretag HUI är ett aktivitetsarmband årets julklapp.
-Hälsa är trendigt och vi har nog aldrig tränat så mycket som nu, säger HUI:s försäljningschef Fredrik Kolterjahn.

Ett aktivitetsarmband eller träningsarmband ser ut ungefär som en digitalklocka eller som ett armband i plast. De enklaste kostar några hundra kronor, de dyraste åtskilliga tusenlappar. Riktigt exklusiva varianter kan registrera puls, steg, sömn, kaloriförbrukning, position, hastighet, höjd över havet och en rad andra parametrar. Uppgifterna kan man sedan ladda över till en dator eller en telefon och dela på sociala medier eller särskilda träningssajter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hjälp att komma igång

Terapeuten Eva Rusz är själv inbiten motionär och tror att träningsarmband och statistik kan vara en hjälp att komma igång, särskilt för dem som är ovana att träna.

-Jag skulle bara bli stressad, men jag skulle definitivt kunna tänka mig att ge ett till min syrra som behöver komma igång med träningen. För henne och många andra kan det säkert fungera som en extra push, säger Eva Rusz.

Prissöksajten Prisjakt har registrerat ett ökat intresse för träningsarmband som är den populäraste sökningen när det gäller sport- och fritidsprylar.

Jämn stigning

-Det började i våras och har varit en jämn stigning sedan dess, säger Magnus Bengtsson på Prisjakt.

HUI har korat årets julklapp 26 gånger förut. Förra årets klapp påstods vara en råsaftcentrifug. Bland tidigare årets julklapp finns klassiker (?) som bakmaskinen, pokersetet och spikmattan.

-Listan är som en resa i tiden. Det har varit högt och lågt genom åren. En del julklappar har verkligen varit populära, andra har folk kanske inte tyckt varit så där jättelyckade, säger Fredrik Kolterjahn med ett leende.